Kršćanska sadašnjost d.o.o.

CD - Došašće i Božić u Zagrebačkoj katedrali

Katedralni mješoviti zbor (Zagreb)

CD - Došašće i Božić u Zagrebačkoj katedrali

  U programu adventskih pjesama osim poznatih napjeva u obradi Franje Dugana st., uvrštene su i četiri pjesme za muški zbor u obradi Josipa Juratovića (1796. – 1872.) dugogodišnjeg zborovođe zagrebačke prvostolnice i jedna skladba Vatroslava Kolandera (1848. – 1912.), orguljaša zagrebačke katedrale.
  U Božićnom programu nalazi se niz više ili manje poznatih božićnih pjesama koje su harmonizirali priznati stariji glazbenici kao što su: Franjo Dugan (1874. – 1948.), Rudolf Taclik (1894. – 1942.), Vinko Žganec (1890. – 1976.) Rudolf Matz (1901. – 1988.) i Josip Vrhovski (1902. –1983.), kojima je dodano nekoliko harmonizacija Nikice Kalođere (1930. – 2006.) i jedna Vladimira Babuša (1932.). Dodane su i dvije skladbe božićnog ozračja: jedna Josipa Kaplana (1910. – 1996.) i jedna Zlatka Kamenjarina (1931.).
  U programu su uvrštene i četiri orguljske skladbe.
  Prve dvije su stavci iz djela I 15 Misteri del Santo Rosario Givanni Walter Zaramella. Radi se o meditacijama uz radosna, žalosna i slavna otajstva krunice.
  U stavku L’annuciazione punktiranim notama autor dočarava ugođaj svečanih zvona zbog velikog događaja i silazak arkanđela Gabrijela u Marijinu kuću.
  Drugi La visitazione, dočarava smireni dijalog između Marije i Elizabete.
  Treća je skladba božićnog ugođaja, Pastorala nepoznatog autora iz Franjevačkog samostana u Cresu.
  Posljednja orguljska skladba je najpoznatija pastorela o. Fortunata Pintarića u F duru. Karakteristično ritmizirani pedalni ton oponaša pučki instrument gajde.


  naslovi slične tematike

  na vrh
  ×
  Prijava
  Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
  ×
  Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

  Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.