Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kana, kršćanska obiteljska revija, lipanj 2011.

-- --

Kana, kršćanska obiteljska revija, lipanj 2011.

  Lipanjski broj"Kane" kršćanske obiteljske revije u znaku je pohoda Pape Benedikta XVI. Revija na više stranica donosi osvrt na Papin pohod, a potom u rubrici „Pitanje sadašnjeg trenutka" Josip Grbac promišlja u vidu pitanja „Što ostaje nakon Pape?". U tekstu autor podsjeća na to što je očekivana Crkva, a što politika. Ako smo Papu pozvali u Hrvatsku znači li to da ćemo barem donekle usvojiti njegova usmjerenja. Teško je u cjelini hrvatskoga društva uočiti neke naznake ove spremnosti.
  Nadalje autor postavlja pitanje, je li beznačajno što Papa dolazi u predvečerje pregovora s Europskom unijom? Je li beznačajno što nam je Papa došao u trenucima kada Crkva općenito proživljava jednu od najtežih kriza koja nije zaobišla ni Crkvu u Hrvatskoj, postavlja još jedno pitanje Grbac, koji i sam tekst završava pitanje „hoće li Crkva u ovome društvu biti prihvaćena kao punopravni sugovornik, ili će biti tretirana kao svojevrsna agencija kojoj se utječemo samo kada moramo popraviti vlastiti image ili kad hoćemo povisiti tiražu nekoga glasila".
  O radničkom pitanju u suvremenoj Hrvatskoj u duhu 120. obljetnice enciklike Rerum novarum, svojevrsne Magna charte katoličkog socijalnog nauka u svojoj kolumni promišlja Stjepan Baloban. Kratko analizirajući stanje u Hrvatskoj, autor na pitanje „Što učiniti – čovjek prije kapitala?" podsjeća kako hrvatski intelektualci i crkveni i svjetovni ne smiju i dalje šutjeti. Oni su prvi pozvani upozoravati političare i gospodarstvenike, ali i sve druge „skrivene moćnike" i tako stvarati kritičnu masu kako bi se u Hrvatskoj stvorili uvjeti za nova radna mjesta, a mladi ljudi dobili mogućnost napredovanja i ostvarenja svojih životnih ideala i snova.
  Tonči Matulić u teološkom promišljanju upozorava na „Otajstvo bezakonja kroz djelovanje oholosti u čovjeku". Autor upozorava kako društveni grijesi, poput korupcije, ali i podmićivanja, nepoštivanja zakona, moralnog i pravnog voluntarizma, netransparentnosti, koristoljubivog dodvoravanja, izigravanja demokratske procedure, medijskog zaglupljivanja javnosti, zlonamjernog podmetanja, krivog tumačenja činjenica predstavljaju nedovršenu listu suvremenih društvenih grijeha čiju pravu bit i razorne posljedice možemo razumjeti samo u svjetlu grijeha, tj. otajstva bezakonja koje podmuklo, perfidno i razorno djeluje na čovjeka.
  U prilozima posvećenoj Europskoj uniji, Hrvoje Špehar odgovara na pitanje „Kako definirati Europsku uniju?". Nadovezujući se na prethodni tekst, Tonči Tadić podsjeća kako je članstvo u EU zapravo novi početak bitke koja će se voditi po novim pravilima.
  Uz Papin dan o misijskom poslanju svakog čovjeka, piše Trpimir Alajbeg.
  Sugovornik Kane je Anton Tamarut, koji kao duhovnik Kršćanskog katoličkog kruga naglasak stavlja na vjernika laika koji je svojim osobnim i obiteljskim primjerom, te djelatnom participacijom u društvenom i političkom životu d

  • Nakladnik: Kršćanska sadašnjost d.o.o.
  • ISBN: 0
  • Kataloški broj: 1004455
  • Format: 20,8 x 27,5 cm
  • Godina izdanja: 2011.
  • Uvez: Meki
  • Područje: Časopisi
  • Biblioteka: Kana
  • Izdanje: Zagreb, br. 455

  naslovi slične tematike

  na vrh
  ×
  Prijava
  Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
  ×
  Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

  Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.