Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kana, kršćanska obiteljska revija, siječanj 2014.

-- --

Kana, kršćanska obiteljska revija, siječanj 2014.

  U uvodniku siječanjskoga broja Kane, kršćanske obiteljske revije, Josip Grbac posvješćujući aktualni trenutak piše o "hrvatskim potajnim novogodišnjim željama", tj. o onome što želi svakome građaninu naše domovine. "Popis" želja na neki način dotiče gotovo svaku hrvatsku obitelj, jer autor želi: manje korupcije, poštenog poslodavca, "više države", manje činovnika, te slobodu od dužničkog ropstva.
  Sve nabrojano, a moglo bi se nabrajati unedogled, zapravo tvori "infrastrukturu" ili podlogu sreće kojoj težimo u ovoj godini, ističe Grbac, te pojašnjava kako pod pojmom "sreća" misli ne samo na materijalno blagostanje, nego sreću shvaća "kao fizičko i mentalno zdravlje, kao sposobnost čovjeka da se posveti kvalitetnim odnosima s drugima, kao osnovni preduvjet kvalitetnim odnosima unutar obitelji". U tom kontekstu zaključuje "zdravlje, tolerancija, ljubav, sve ono što smo jedni drugima poželjeli na početku godine uvelike ovise o tome hoće li se i do kada hrvatski građanin osjećati kao žrtva više ili manje vidljivih kreatora njegove sudbine, ili će konačno, njegovo potpuno ljudsko dostojanstvo postati svima, ama baš svima, a pogotovo onima najodgovornijima u Hrvatskoj, najveći prioritet."
  Uz papinu pobudnicu "Radost evanđelja" Stjepan Baloban ističe hitnost otvaranja u crkvenim medijima prostora za raspravu o onome što sa sobom nosi pontifikat pape Franje, a to je preobrazba Crkve. U tom duhu se nastavlja i teološko razmišljanje Tončija Matulića naslovljeno "Geste i riječi dobroga pape Franje – osobe za sva vremena". Autor podsjeća, kako papa Franjo ne propušta nijednu prigodu da svojim gestama posvjedoči dobroga, a ne samo vrhovnoga pastira Crkve, uprizorujući najvažniju vrlinu pastira da privlači sebi svoje vjernike i da se njegovi vjernici odazivaju na poziv svoga pastira baš kao što Krist privlači svoga ovozemaljskog namjesnika Franju, a Franjo se odaziva na glas svoga Gospodina i Učitelja – Krista.
  Milan Šimunović nastavljajući niz "Prenošenje vjere danas" upućuje na radost zbog Isusova čovještva. Autor ističe, da je "za kršćane bitna Isusova bogočovječnost, a to znači da Bog (Otac) visoko cijeni izvornu ljudskost. Štoviše, Isus je rođen kao čovjek jer je tako Otac htio. I ako se zanimamo za Isusa, nužno je poštovati parametre po kojima je htio biti Bog 's ljudskim licem' i čovjek 's božanskim licem' u istoj osobi".

  Siječanjski broj donosi i dva nekrologa, fra Zvjezdanu Liniću i fra Anđelku Badurini. Također je prigoda sjetiti se visokoga jubileja, 90. rođendana fra Bonaventure Dude.

  Sugovornica Kane je voditeljica Prihvatilišta za beskućnike "Ruže sv. Franje" Vilma Mlinarić s posebnim naglaskom kako su beskućnici dočekali Božić, te o velikom angažmanu svjetovnih franjevaca koji po primjeru sv. Franje daju svoj obol dostojanstvu ljudske osobe. O svom iskustvu u prihvatilištu, te željama u 2014. progovaraju i sami beskućnici.
  Evanđelist Luka, pisac trećeg evanđelja tema je rubrike "Vrijeme i riječ" Adalberta Rebić

  • Nakladnik: Kršćanska sadašnjost d.o.o.
  • ISBN: 0
  • Kataloški broj: 1004483
  • Format: 20,8 x 27,5 cm; 76 s
  • Godina izdanja: 2014.
  • Uvez: Meki
  • Područje: Časopisi
  • Biblioteka: Kana
  • Izdanje:

  na vrh
  ×
  Prijava
  Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
  ×
  Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

  Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.