Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kana, kršćanska obiteljska revija, srpanj/kolovoz 2018.

-- --


Ljetni dvobroj kršćanske obiteljske revije „Kana" veći dio sadržaja posvećuje proslavi 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti. Osvrt na jednodnevnu proslavu na dvadesetak stranica potpisuje Marija Belošević. Uvodni dio proslave naslovila je „Kršćanska sadašnjost: sustvarateljica kršćanske misli u skladu s potrebama Crkve i naroda". „Vjera i kultura" naslov je drugog teksta kojim se na sažet način daje osvrt na znanstveni kolokvij u kojem se podsjetio na ozračje nastanka KS-a, razvoj. Posviješten je sadašnji trenutak, te su date neke naznake kako odgovoriti na izazove koje pred Crkvu i društvu stavlja moderni svijet.
„Vjernost, entuzijazam, inovativnost, hrabrost i vizionarstvo" naslov je teksta kojim se predstavlja svečarski dio, svojevrsni vremeplov KS-a. Kana donosi i homiliju koju je predvodeći zahvalno euharistijsko slavlje izrekao zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.
Na osvrt proslave nadovezuje se svojom kolumnom Stjepan Baloban. U tekstu „Pedeset godina u službi Crkve i naroda" Baloban ustvrđuje „život Crkve i Hrvata u posljednjih 50-tak godina bio bi sigurno drukčiji, siromašniji da zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Šeper 22. veljače 1968. nije ustanovio novu crkvenu ustanovu Centar za koncilska istraživanja, dokumentacije i informacije 'Kršćanska sadašnjost' i da tadašnji profesori KBF-a predvođeni Tomislavom Šagi Bunićem nisu u iznimno teškim okolnostima tadašnjega komunističkog društva ustrojili i do neviđenih razmjera razvili tu crkvenu ustanovu Zagrebačke nadbiskupije."
U pitanju sadašnjega trenutka Josip Grbac potpisuje promišljanje naslovljeno „Nogomet i 'više' od nogometa". Kako je sam tekst pisan tijekom Svjetskoga nogometnoga prvenstva ne donosi osvrt na uspjeh i proslavu, no ipak ukazuje na neke činjenice koje su važne uvijek, ne samo kad se pobjeđuje. Autor posvješćuje važnost vrednovanja učinjenog. „Crkva ne može biti imuna na sve što se događa s hrvatskim nogometom zato što se većina članova reprezentacije izjašnjava kršćanima, kao i većina navijača, ali i stoga što se zalaže za promociju baš onih vrijednosti koje su na djelu samo u vrijeme nastupa 'vatrenih'". K tomu, glas bogatog i siromašnog jednako vrijedi, čak su i jednako odjeveni. „Taj osjećaj jednakosti među ljudima, dok strepimo za rezultat utakmice nešto je najljepše što nogomet može podariti".
Teološko razmišljanje Tonči Matulić naslovio je „Protiv pelagijanizma: opravdanje vjerom, a ne djelima". Matulić upozorava na opasnosti od pelagijanizma u Crkvi, te ukazuje papu Franju koji sve poziva na iskreno i neprestano preispitivanje pred Bogom „jesmo li možda sami postali plijen nekih starih hereza".
U tekstu „Božja i čovjekova svetost" Darko Tepert ukazuje na šesto poglavlje Knjige Izaije proroka, a te retke povezuje s novom apostolskom pobudnicom pape Franje „Gaudate et Exsultate".
Na važnost dijaloga među kulturama-religijama podsjeća Bono Zvonimir Šagi. Stanje u Hrvatskoj u tekstu „Odlasci i dolasci" komentira Tonči Tadić, dok Stanko U


 • Nakladnik: Kršćanska sadašnjost d.o.o.
 • ISBN: / ISSN: 0353-2828
 • Kataloški broj: 1004533
 • Format: 20,8 x 27,5; 68 str.
 • Godina izdanja: 2018.
 • Uvez: Klamano
 • Područje: Časopisi
 • Biblioteka: Kana
 • Izdanje: I. izdanje, Zagreb

naslovi slične tematike

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
 • Kupujte naslove iz naše ponude
 • Primajte obavijesti o novim naslovima
 • Kreirajte svoju listu želja
 • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.