Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kana, kršćanska obiteljska revija, veljača 2015. Br. 2/495

-- --

Kana, kršćanska obiteljska revija, veljača 2015.

  KANA ZA VELJAČU 2015.

  Novi broj Kršćanske obiteljske revija „Kana“ za mjesec veljaču 2015. donosi više članaka posvećenih aktualnim društvenim i crkvenim pitanjima.

  Tako se Josip Grbac i Darko Gašparović bave temom odnosa religije i karikature odnosno umjetnosti kao provokacije i religijskih sadržaja, a Tonči Tadić piše o tome kako smo postali „Švicarci na silu“.

  „Ne, nikada kršćani neće i ne mogu prihvatiti tezu da se zbog bilo kakve satire ili karikature, bile one usmjerene i protiv najvećih svetinja, smije uništiti i jedan jedini ljudski život (…) Reakcije u muslimanskom svijetu ne mogu se dogoditi u kršćanskome svijetu jer ih evanđelje ne može opravdati. No, isto tako to ne mora značiti da naše kršćanske kriterije smijemo primjenjivati posvuda u svijetu. To što su kršćani u Europi možda svoju vjeru radikalno intimizirali, ne znači da se takvi europski kriteriji mogu primjenjivati posvuda“, piše među ostalim Grbac.

  Teatrolog Gašparović u odličnoj analizi secira novo uprizorenje Olivera Frljića u riječkome HNK-u „Hrvatsko glumište“, te među ostalim piše: „Frljić i Blažević ne da nemaju dvojbe o kolaboracionističkoj ulozi Crkve u doba NDH, nego je bezrezervno poistovjećuju s ustaškim režimom. Njihovo stajalište potpuno stoji na tezama knjige Viktora Novaka Magnum crimen (1948.) koja je, predočivši dokumente o suradnji nekih katoličkih svećenika s ustaškim režimom sve do činjenice da su neki svećenici i redovnici bili zakleti ustaše, presudila cijeloj Crkvi za zločin veleizdaje. Koliko je to, ideološkim razlozima vođeno, jednostrano isključivo stajalište, pokazao je cijeli razvoj raspre i polemike oko uloge središnje crkvene i vjerske osobe toga doba, nadbiskupa zagrebačkog bl. Alojzija Stepinca. Ovdje će biti dovoljno upozoriti na knjigu židovske povjesničarke Esther Gitman When Courage Praivaled (2011.), u hrvatskome prijevodu Kad hrabrost prevlada (2013.), gdje su izneseni dosad malo poznati ili posve nepoznati vjerodostojni podatci o spašavanju Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941. – 1945. Svatko tko je htio mogao se dakle obavijestiti da je u užasu zločinačkoga totalitarnog režima postojao nezanemariv broj ljudi koji su, slijedeći naravni moralni zakon uz rizik za vlastiti život spašavali – i često spasili! – one koji su bili izloženi uništenju. A bijaše među njima ne samo običnih građana i građanki nego i ustaških i domobranskih dužnosnika, župnika, časnih sestara, sve do bl. Alojzija Stepinca koji je jedini od europskih biskupa već od kasne 1942. godine hrabro podizao svoj glas protiv šovinističke i rasističke politike fašističke vlasti. Naravno, sve to Frljića i Blaževića ne mora zanimati, oni imaju pravo na svoju istinu ma kakva ona bila. Ali svojim postupkom griješe protiv logičkoga zakona istine. Svaka je generalizacija eo ipso poluistina, pa je tako i implicirana teza o ustaštvu kao hrvatskome istočnom grijehu, koja je onda aplicirana na hrvatsko glumište tako da bi o


  • Nakladnik: Kršćanska sadašnjost d.o.o.
  • ISBN: 0
  • Kataloški broj: 1004495
  • Format: 20,8 x 27,5; 68 str.
  • Godina izdanja: 2015.
  • Uvez: Meki
  • Područje: Časopisi
  • Biblioteka: Kana
  • Izdanje: I. izdanje, Zagreb

  naslovi slične tematike

  na vrh
  ×
  Prijava
  Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
  ×
  Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

  Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.