Kršćanska sadašnjost d.o.o.

"Muško i žensko stvori ih" (D-185) Za put dijaloga o pitanju roda u odgoju

Kongregacija za katolički odgoj


Kongregacija za katolički odgoj želi u ovome dokumentu ponuditi neka razmišljanja koja mogu poslužiti kao smjerokaz i potpora onima čija je zadaća odgajati i obrazovati mlade kako bi im pomogla da na metodički način i u svjetlu sveopćeg poziva na ljubav, pristupaju pitanjima o ljudskoj spolnosti o kojima se danas najviše raspravlja.

Dokument promiče tri stava: slušati, razmišljati i predlagati čime nastoji izići ususret potrebama pojedinaca i zajednica.

U pristupu pitanju rodne teorije koji se temelji na putu dijaloga nužno je imati na umu razliku između ideologije roda, s jedne strane, i različitih istraživanja o rodu koja su poduzele znanosti o čovjeku, s druge strane. Dok ideologije, kako je istaknuo papa Franjo, „teže odgovoriti na određene, katkad razumljive težnje“, one se ujedno „nastoje nametnuti kao neko jednoumlje koje određuje također kako treba odgajati djecu“ , i tako sprječavaju dijalog, postoje i istraživanja o rodu kojima se pokušava na primjeren način dublje istražiti način na koji se spolna razlika između muškarca i žene živi u različitim kulturama.od istog autora

drugi kupci su kupili i ovo

naslovi slične tematike

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.