Kršćanska sadašnjost d.o.o.

20. OBLJETNICA SMRTI JOSIPA TURČINOVIĆA

Šezdesetak suradnika i prijatelja KS-a pod vodstvom dr. Željka Tanjića iz Zagreba se uputilo u Turčinovićevo rodno mjesto gdje su se najprije na mjesnom groblju pomolili za njegovu dušu, nakon čega je uslijedila misa zadušnica koju je, u zajedništvu s domaćim župnikom Czeslawom Bielenom i pridošlim svećenicima, predslavio mons. Vladimir Stanković, član skupštine KS-a, koji je na početku prenio i pozdrave zagrebačkog nadbiskupa Josipa kardinala Bozanića.
Tumačeći nedjeljna misna čitanja u homiliji se dr. Tanjić posebno zadržao na životu od vjere od koje onda nastaju plodovi koji obogaćuju i pojedince i zajednice u čemu je Josip Turčinović svojim autentičnim, nesebičnim kršćanskim i svećeničkim životom ostavio neizbrisiv trag u našoj suvremenijoj povijesti. Nakon euharistije po lijepu i ugodnu vremenu ispred pavlinske župne crkve održan je prigodni komemorativni program. Pjevao je župni zbor, a nazočne goste, prijatelje i poštovatelje Josipa Turčinovića iz čitave Istre pozdravio je načelnik općine Mario Bratulić. Nakon toga, ispred Turčinovićeve biste koju je izradio ak. kipar Ante Starčević, o njegovu djelovanju na području kulture govorio je akademik Josip Bratulić istaknuviš, među ostalim, kako se Turčinoviću nije moglo reći 'ne' jer je iz njega uvijek izvirala energija samozatajnoga pregaoca za boljitak vjere, čovjeka i hrvatskog naroda, dok on sam nije mario za svoje knjige ni svoje probitke. O Turčinovićevu djelovanju u KS-u govorio je prof. Anton Šuljić koji se osobito zadržao na vremenu u kojem je nastala KS i u kojem je upravo Turčinović svojim sposobnostima bio Božji dar Crkvi i narodu. Don Živko Kustić ustvrdio je da Josip Turčivić spada među najveće crkvene ljude 20. stoljeća te se kratko osvrnuo na vrijeme njegova djelovanja u kojem je on prednjačio mudrošću i organizacijskim sposobnostima koje je stavio na raspolaganje Crkvi i narodu.

Nakon domjenka koje su za sve nazočne priredili župljani te okrepe koje je gostima iz Zagreba ponudila općinska vlast, hodočasnici su se uputili na grobove istaknutih istarskih svećenika, povezanih s Kršćanskom sadašnjosti, koji su svojim djelovanjem nadišli okvire same Istre. Prije svega se to odnosi na nedavno preminulog profesora na KBF-u i glavnog urednika KS-a dr. Aldu Starića, zatim dr. Antu Kresinu, dr. Božu Milanovića i prof. Antuna Heka. O njima je što tijekom vožnje što nad grobnim humcima s mnogo erudicije i emocija govorio akademik Bratulić.

Nedjeljnim hodočašćem napravljen je prvi od tri koraka u komemoraciji 20. obljetnice smrti Josipa Turčinovića. Drugi će korak biti objavljivanje prvog sveska njegovih sabranih djela, koja će obuhvatiti do sada tiskane radove koji nisu objavljivani u zasebnim knjigama, nakon čega će u trećem dijelu biti priređen znanstveni simpozij, kada će biti predstavljen i drugi svezak Turčinovićevih sabranih djela koji će biti priređen iz njegove rukopisne ostavštine.


 

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.