Kršćanska sadašnjost d.o.o.

50 godina Kršćanske sadašnjosti - Znanstveni kolokvij »Vjera i kultura« (II.)

Drugo predavanje na znanstvenom kolokviju „Vjera i kultura" u okviru proslave 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti „Vjerska i kulturna djelatnost Kršćanske sadašnjosti u komunističkom društvu" pripremili su izv. prof. dr. Slavko Slišković i doc. dr. Ana Biočić.
Na početku predavanja kratko je oslikano vrijeme prije Drugoga vatikanskog koncila te promjene koje su uslijedile neposredno nakon Koncila, kada je 1966. potpisan protokol između Svete Stolice i Jugoslavije, a 1970. su predstavništva podignuta na rang veleposlanstava.
Poznavanje navedenih društveno-političkih okolnosti bitno je za razumijevanje nastanka, razvitka i djelovanja KS-a, čiji se naziv prvi put spominje u časopisu Svesci 1966., koji je tiskalo Hrvatsko književno društvo sv. Ćirila i Metoda, a namjera mu je bila ići ukorak s vjerskom politikom Koncila, odnosno prenijeti ideje i težnje Koncila u Jugoslaviju, te pokrenuti dijalog. Naglašeno je kako su Svesci izazvali reakciju javnosti ne samo u teološkim krugovima, nego i u širim političkim krugovima intelektualaca i javnih djelatnika.

Sljedeća faza je odvajanje od Hrvatskoga književnoga društva sv. Ćirila i Metoda i 1968. osnivanje Centra za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije Kršćanska sadašnjost. Time počinje opsežan i sveobuhvatni rad koji je nadmašio publicističku djelatnost. Naime, čini se da su osnivači Svezaka imali dalekosežnije ciljeve koje su prema recepciji javnosti držali realnim i ostvarivim, progresivnost ove skupine razvidna je iz odabira tematike, novog stila, izdavačkih planova i organizacije rada. Stoga je zagrebački nadbiskup Franjo Šeper 22. veljače 1968. izdao dekret o utemeljenju te nove ustanove.
U tim prvim koracima bilo je mnogo problema uslijed nedostatka sredstava, prostora i suradnika, dolazi do izražaja spremnost onih prvih suradnika na žrtvu i odricanje kako osobnu, tako i članova različitih redovničkih zajednica koje su ustupile svoje prostore.

Kršćanska sadašnjost nagovijestila je smjer kojim želi ići: otvaranje duhu ekumenizma i širenje koncilskoga duha. Dolazi do izražaja i briga o vjernicima laicima te oko kateheze. Kasnije slijedi „Teološki četvrtak" te suradnja s drugim izdavačima osobito kad je riječ o Zagrebačkoj Bibliji.
Ono po čemu se čini da je KS doista bila u duhu Drugog vatikanskog koncila je vjernost tradiciji i osluškivanje potreba vremena.
U predavanju se kratko osvrnulo i na osnivanje Teološkog društva KS-a 1977. kojim se vizionarski željelo iskoristiti vrijednosti poretka za dobro Crkve.
U zaključnom dijelu naglašeno je kako je djelovanje KS-a uvelike nadišlo okvire publicističke djelatnosti i granice Crkve u Hrvata te je bilo od krucijalne važnosti za katolike, ali i druge kršćane u čitavoj Jugoslaviji i širem području komunističkih zemalja u smislu evangelizacije u Crkvi, ali i omogućujući ulazak teologije ponovno na društvenu pozornicu čime je KS od izdavačke kuće i teološkog društva prerasla u pokret pokoncilske obnove.

Preuzeto: IKA

Misao dana

Želim nešto pojasniti. Mislim da treba reći »korupcija u Crkvi«, a ne »korupcija Crkve«. Razlika je ogromna! (Peter Turkson – Vittorio Alberti, “Hrđa”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.