Kršćanska sadašnjost d.o.o.

50 godina Kršćanske sadašnjosti - Znanstveni kolokvij »Vjera i kultura« (IV.)

Posljednje predavanje na stručnom kolokviju o 50. obljetnici Kršćanske sadašnjosti u utorak 12. lipnja s temom „Kršćanska sadašnjost na putu ljepote. Umjetnost u evangelizaciji i pastoralu kulture" održao je doc. dr. Ivan Dodlek.
Predavač je naglasio kako je KS svoje djelovanje u duhu novosti i zaokreta Drugoga vatikanskog koncila od samih početaka shvaćala kao kultiviranje vjere i kao doprinos razvoju vjerske kulture putem specifičnog izraza umjetničkog stvaralaštva. „Pokoncilsko vrijeme postupno razotkriva put ljepote kao povlašteni put evangelizacije i dijaloga sa suvremenim svijetom", rekao je. Predavač je uputio na 'prijateljstvo' vjere i umjetnosti te je ustvrdio kako je ono utemeljeno prije svega na uzajamnosti nadahnuća, što je pak plod vjere koja stvara kulturu, nadahnjujući umjetničko stvaralaštvo ljepotom sadržaja kršćanskih otajstava.
Prema riječima predavača, KS je slijedila koncilska nadahnuća i u dimenziji produbljenja odnosa vjere i umjetnosti. To je realizirala kao specifičan način evangelizacije i dijaloga, nastojeći tako priopćiti suvremenu kršćansku misao i djelo našoj sredini.
Dr. Dodlek je podsjetio kako je KS hrvatskom narodu nastojala pružiti temeljna djela iz kršćanske baštine kako se ne bi ostalo samo na površini kršćanstva i na rubovima kršćanske kulture. „To je posebice u vremenu komunizma otvaralo prostor dijaloga i s intelektualcima izvan Crkve. Istodobno ta je vrsta izdavaštva bila podsjetnik na to da i sam razvoj modernog svijeta nije bio bez vjerskoga duhovno-umjetničkog nadahnuća". To je predavač potkrijepio osvrtom na neka izdanja KS-a.
Nadalje je uputio na smjer djelovanja KS-a u dimenziji odnosa vjere i umjetnosti prema unutra, tj. prema uspostavi dijaloga u samoj Crkvi na svim područjima njezina života kako bi zajednica vjernika mogla živjeti svoje vrijeme i prostor da bi u dinamici povijesti postajala autentičnije misionarska i evangelizatorska. „Kršćanska sadašnjost je slijedeći duh Koncila nastojala da se unutarcrkvena evangelizacija ne svede na puko priopćenje nekog skupa vjerskih spoznaja i informacija, nego da ona bude živo iskustvo vjere u dinamici egzistencijalne povezanosti s Kristom. To se na poseban način očitovalo kroz izdanja KS-a poput Biblija, glazbenih izdanja, liturgijskih pomagala, audiovizualnih izdanja, katehetskih priručnika, kao i Kane, ali i čestitke i razglednice čija je ponuda pokušaj da se dašak umjetničke ljepote unese u svakodnevicu", rekao je.
U trećem dijelu predavanja dr. Dodlek se osvrnuo na postmodernu kulturu koja pred kršćanstvo i Crkvu stavlja zahtjev potrage za novim oblicima evangelizacije i pastorala kulture putem umjetničkog stvaralaštva.
Perspektive evangelizacije i pastorala kulture KS-a putem umjetničkog stvaralaštva naziru se u njegovanju kreativnosti, inovativnosti, kvaliteti i stručnosti u cjelokupnom njezinom djelovanju koje može nadahnuti suvremeno umjetničko stvaralaštvo da s obzirom na zajednicu vjernika iznjedri osuvremenjene estetske izričaje nepromijenjenog sadržaja Objave, te da takva umjetnička ostvarenja ujedno budu plodno tlo za dijalog sa svijetom, ustvrdio je dr. Dodlek.
Podsjećajući na riječi Josipa Turčinovića o pastoralu malih ćelija koje su međusobno živo povezane, dr. Dodlek je naglasio kako se u tom kontekstu na KS gleda kao na malu ćeliju kreativne ljepote koja nadahnjuje umjetnike da u svojem stvaralaštvu budu poticaj na produbljenije življenje vjere vjerujućih, te da budu poticaj na dijalog i komunikaciju u divljenju spram nedohvatljivoga u kojemu se naziru tragovi transcendencije i sa svima onima koji su udaljeni od vjere i Crkve.
na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.