Kršćanska sadašnjost d.o.o.

50 GODINA ZAGREBAČKE BIBLIJE

U četvrtak, 13. rujna, na blagdan sv. Ivana Zlatoustoga, navršilo se točno 50 godina od izlaska iz tiska prvog primjerka Zagrebačke Biblije. Bio je to, ne samo u onim okolnostima, nevjerojatan prevodilački i izdavački pothvat. Izdavač je te 1968. godine bila zagrebačka nakladnička kuća „Stvarnost“, a njezini glavni urednici bili su fra Bonaventura Duda i Jure Kaštelan. Na prevođenju, odnosno na radu oko Zagrebačke Biblije surađivali su najpoznatiji tadašnji hrvatski bibličari, zatim mlađi i već renomirani hrvatski književnici i ponajbolji naši jezikoslovci. Dobili smo prvi cjeloviti hrvatski prijevod Biblije tiskan u Hrvatskoj i baš u Zagrebu. Kao jedini izdavač od 1974. godine do danas, Kršćanska sadašnjost u srijedu 26. rujna 2018. godine, u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu na zagrebačkome Kaptolu, s početkom u 17 sati, priprema bogat program proslave zlatnoga jubileja Zagrebačke Biblije.

O važnosti Zagrebačke Biblije mnogi su se i na više mjesta već izjasnili, a osobito na znanstvenome skupu o proslavi 40. obljetnice te Biblije. Većinu tih prinosa predstavit ćemo u zborniku radova koji ćemo predstaviti prigodom spomenute proslave, a o tome će biti riječ i na Okruglome stolu. Proslava je sastavni dio programa međunarodnoga znanstvenoga skupa kojega od 26. do 28 rujna 2018. godine, o temi „Hrvatski prijevodi Biblije“, priređuju Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Odjel za kulturu hrvatskoga jezika Hrvatskoga filološkog društva. Detaljni program dostupan je ovdje: www.hfiloloskod.hr i www.kbf.hr


Detaljni program:

Misao dana

Dragi prijatelji, ne zaboravite: vi ste njiva vjere! Vi ste Kristovi atleti! Vi ste graditelji jedne ljepše Crkve i jednoga boljeg svijeta. (Papa Franjo, „Poruke mladima”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.