Kršćanska sadašnjost d.o.o.

50 GODINA ZAGREBAČKE BIBLIJE

U četvrtak, 13. rujna, na blagdan sv. Ivana Zlatoustoga, navršilo se točno 50 godina od izlaska iz tiska prvog primjerka Zagrebačke Biblije. Bio je to, ne samo u onim okolnostima, nevjerojatan prevodilački i izdavački pothvat. Izdavač je te 1968. godine bila zagrebačka nakladnička kuća „Stvarnost“, a njezini glavni urednici bili su fra Bonaventura Duda i Jure Kaštelan. Na prevođenju, odnosno na radu oko Zagrebačke Biblije surađivali su najpoznatiji tadašnji hrvatski bibličari, zatim mlađi i već renomirani hrvatski književnici i ponajbolji naši jezikoslovci. Dobili smo prvi cjeloviti hrvatski prijevod Biblije tiskan u Hrvatskoj i baš u Zagrebu. Kao jedini izdavač od 1974. godine do danas, Kršćanska sadašnjost u srijedu 26. rujna 2018. godine, u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu na zagrebačkome Kaptolu, s početkom u 17 sati, priprema bogat program proslave zlatnoga jubileja Zagrebačke Biblije.

O važnosti Zagrebačke Biblije mnogi su se i na više mjesta već izjasnili, a osobito na znanstvenome skupu o proslavi 40. obljetnice te Biblije. Većinu tih prinosa predstavit ćemo u zborniku radova koji ćemo predstaviti prigodom spomenute proslave, a o tome će biti riječ i na Okruglome stolu. Proslava je sastavni dio programa međunarodnoga znanstvenoga skupa kojega od 26. do 28 rujna 2018. godine, o temi „Hrvatski prijevodi Biblije“, priređuju Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Odjel za kulturu hrvatskoga jezika Hrvatskoga filološkog društva. Detaljni program dostupan je ovdje: www.hfiloloskod.hr i www.kbf.hr


Detaljni program:

Misao dana

Mnogi od nas bježe od ljudi koji trpe, koji su slomljeni. Skrivamo se u svijetu zaborava i užitka ili se opravdavamo obavezama. Možemo se čak skrivati u različitim molitvenim zajednicama i iza duhovnih vježbi, ne znajući da svjetlo sja u siromašnima, slabima, osamljenima i potlačenima. Ili, ako ne bježimo od patnje, možda smo ogorčeni i bijesni, a to nas također čini slijepima za Isusovo svjetlo koje sjaji u ljudima koji trpe. (Jean Vanier, „Slomljeno tijelo“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.