Kršćanska sadašnjost d.o.o.

50 GODINA ZAGREBAČKE BIBLIJE

U četvrtak, 13. rujna, na blagdan sv. Ivana Zlatoustoga, navršilo se točno 50 godina od izlaska iz tiska prvog primjerka Zagrebačke Biblije. Bio je to, ne samo u onim okolnostima, nevjerojatan prevodilački i izdavački pothvat. Izdavač je te 1968. godine bila zagrebačka nakladnička kuća „Stvarnost“, a njezini glavni urednici bili su fra Bonaventura Duda i Jure Kaštelan. Na prevođenju, odnosno na radu oko Zagrebačke Biblije surađivali su najpoznatiji tadašnji hrvatski bibličari, zatim mlađi i već renomirani hrvatski književnici i ponajbolji naši jezikoslovci. Dobili smo prvi cjeloviti hrvatski prijevod Biblije tiskan u Hrvatskoj i baš u Zagrebu. Kao jedini izdavač od 1974. godine do danas, Kršćanska sadašnjost u srijedu 26. rujna 2018. godine, u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu na zagrebačkome Kaptolu, s početkom u 17 sati, priprema bogat program proslave zlatnoga jubileja Zagrebačke Biblije.

O važnosti Zagrebačke Biblije mnogi su se i na više mjesta već izjasnili, a osobito na znanstvenome skupu o proslavi 40. obljetnice te Biblije. Većinu tih prinosa predstavit ćemo u zborniku radova koji ćemo predstaviti prigodom spomenute proslave, a o tome će biti riječ i na Okruglome stolu. Proslava je sastavni dio programa međunarodnoga znanstvenoga skupa kojega od 26. do 28 rujna 2018. godine, o temi „Hrvatski prijevodi Biblije“, priređuju Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Odjel za kulturu hrvatskoga jezika Hrvatskoga filološkog društva. Detaljni program dostupan je ovdje: www.hfiloloskod.hr i www.kbf.hr


Detaljni program:

Misao dana

Isusova sloboda – njegova poslušnost pokazuje odakle počinju sva oslobođenja, a to je: da to nije sloboda 'od nečega'. On nije ukinuo svijet oko sebe, on ga nije prokleo, on je u njemu ostao, on se u njega dapače utjelovio. Bitan put u slobodu u kojoj se savjest ostvaruje i unutar koje se jedino savjest može ostvarivati jest sloboda 'za', sloboda da se nešto poduzme. Daleko je to od onoga gdje se misli da je unutarnja sloboda nešto vegetativno po principu ugode ili neugode. To je sloboda za slijeđenje savjesti na koju smo pozvani, drugim riječima: to je odgovornost. Nema drugi smisao Isusova riječ: „Tko hoće biti moj učenik, neka uzme svoj križ i neka me slijedi.“ To znači preuzeti tu odgovornost. To je nužno: savjest i sloboda zajedno. (Josip Turčinović)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.