Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Anto Barišić: TEANDRIČKA KRISTOLOGIJA TOMISLAVA JANKA ŠAGI-BUNIĆA

Riječ je o knjizi koja se opsežno, sustavno i detaljno bavi kristologijom, glavnom temom koju je proučavao jedan od najvećih hrvatskih teologa Tomislav Janko Šagi-Bunić. Točnije, on se osobito bavio teandričkom kristologijom ili kristologijom bogočovještva, a autor ju je istraživao u okviru svoga doktorskoga rada. Kristologija je vidljiva u svim Šagi-Bunićevim teološkim radovima. Pojavljuje se bilo kao „znanstvena“ bilo kao „pučka“ u svakoj temi koju dodiruje. Sav svoj govor i djelovanje razvija polazeći od kristološkog aksioma: Krist je pravi Bog i pravi čovjek. To ne vrijedi samo za teološke teme nego on kristološki pristupa i temama koje su od iznimne važnosti za suvremeno društvo i koje se općenito tiču svakoga čovjeka: pitanje dijaloga, ljudske solidarnosti i slobode. Ovom knjigom, slobodno se može reći, otpočelo je sustavno istraživanje, proučavanje i objavljivanje Šagi-Bunićeve teološke misli.

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.