Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Anto Barišić: TEANDRIČKA KRISTOLOGIJA TOMISLAVA JANKA ŠAGI-BUNIĆA

Riječ je o knjizi koja se opsežno, sustavno i detaljno bavi kristologijom, glavnom temom koju je proučavao jedan od najvećih hrvatskih teologa Tomislav Janko Šagi-Bunić. Točnije, on se osobito bavio teandričkom kristologijom ili kristologijom bogočovještva, a autor ju je istraživao u okviru svoga doktorskoga rada. Kristologija je vidljiva u svim Šagi-Bunićevim teološkim radovima. Pojavljuje se bilo kao „znanstvena“ bilo kao „pučka“ u svakoj temi koju dodiruje. Sav svoj govor i djelovanje razvija polazeći od kristološkog aksioma: Krist je pravi Bog i pravi čovjek. To ne vrijedi samo za teološke teme nego on kristološki pristupa i temama koje su od iznimne važnosti za suvremeno društvo i koje se općenito tiču svakoga čovjeka: pitanje dijaloga, ljudske solidarnosti i slobode. Ovom knjigom, slobodno se može reći, otpočelo je sustavno istraživanje, proučavanje i objavljivanje Šagi-Bunićeve teološke misli.

Misao dana

Bergogliov jezik je jednostavan stoga što on hoće da bude jednostavan. Ta jednostavnost ishod je razmišljanja, evanđeoske jednostavnosti, a ne ograničenosti u izražavanju. U pozadini je proces mišljenja, bogatoga i izvornoga, koje proistječe iz isusovačke škole, koje se ne hrani samo na argentinskim učiteljima, nego nadasve na onima europskima. (Massimo Borghesi, „Jorge Mario Bergoglio. Intelektualna biografija”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.