Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Božićna čestitika

»Blago očima koje gledaju što vi gledate!
Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi
htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli;
i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!«
Lk 10, 23–24

Čestit Božić
i blagoslovljenu novu, 2020. godinu
želi Vam
Kršćanska sadašnjost d.o.o.


Da, smatramo sasvim logičnim da se čudimo životu pri čemu ne treba zaboraviti da je u riječi »čuđenje« sadržana riječ čudo. Svojim ponašanjem i pristupom – koji je svojstven božićnom ozračju u čijem je odredištu jedno dijete – uviđamo da je čudo sastavnica našeg života i da se priznanjem čuda u obliku pojave života djeteta uopće ne narušava naš logični i promišljeni svijet odraslih, nego da ga korigira i nadopunjava u njegovoj jednostavnosti. Tim čuđenjem i ostalim popratnim raspoloženjem i ponašanjem otvara nam se preko pojave djeteta kao simbola za život sam život kao takav – sam naš početak, naši korijeni o kojima možemo doduše vrlo umno misliti, ali ga ipak možemo dohvatiti više nekim osjećanjem i slutnjom nego umom i shvaćanjem. Božićno ozračje – osobito zbog prisutnosti i simboličnosti djeteta – daje nam odvažnost da se ne stidimo pred »odraslim« ljudima i pred »odraslom« civilizacijom i da zapravo prozremo da smo pred tajnom koja nas, doduše, nadilazi, ali nas ne ponižava i, još više, daje nam neku nutarnju sigurnost da je tu alogičnost prava logika koja ima šanse da svestranije osjeti život nego što je to ­dostupno našem umovanju i racionalnom ogoljenom naporu.

Misao dana

Demarkacijska linija između slobode na koju smo u evanđelju zvani, pa i savjesti, jest: Tražimo li sigurnost ili slobodu? Nadalje: Isusova sloboda, paradoksalno, ostvarivala se u poslušnosti. Isus je bio oslobođen da vrši volju Očevu; drugi nisu bili slobodni, drugi to nisu mogli. Zato je Isus osuda svijeta, osuda svega što onemogućuje da se Božja riječ čuje, da se Božja riječ oplođuje, pa makar to bio religiozan i vjerski proglas. Jer Isusova poslušnost volji Očevoj do smrti, i do smrti na križu, bila je toliko vjerna da je bila i izgovorena, a sva se sadržavala u tome da Bog navješćuje u Isusu spasenje ljudima. (Josip Turčinović)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.