Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Božićna čestitika

»Blago očima koje gledaju što vi gledate!
Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi
htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli;
i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!«
Lk 10, 23–24

Čestit Božić
i blagoslovljenu novu, 2020. godinu
želi Vam
Kršćanska sadašnjost d.o.o.


Da, smatramo sasvim logičnim da se čudimo životu pri čemu ne treba zaboraviti da je u riječi »čuđenje« sadržana riječ čudo. Svojim ponašanjem i pristupom – koji je svojstven božićnom ozračju u čijem je odredištu jedno dijete – uviđamo da je čudo sastavnica našeg života i da se priznanjem čuda u obliku pojave života djeteta uopće ne narušava naš logični i promišljeni svijet odraslih, nego da ga korigira i nadopunjava u njegovoj jednostavnosti. Tim čuđenjem i ostalim popratnim raspoloženjem i ponašanjem otvara nam se preko pojave djeteta kao simbola za život sam život kao takav – sam naš početak, naši korijeni o kojima možemo doduše vrlo umno misliti, ali ga ipak možemo dohvatiti više nekim osjećanjem i slutnjom nego umom i shvaćanjem. Božićno ozračje – osobito zbog prisutnosti i simboličnosti djeteta – daje nam odvažnost da se ne stidimo pred »odraslim« ljudima i pred »odraslom« civilizacijom i da zapravo prozremo da smo pred tajnom koja nas, doduše, nadilazi, ali nas ne ponižava i, još više, daje nam neku nutarnju sigurnost da je tu alogičnost prava logika koja ima šanse da svestranije osjeti život nego što je to ­dostupno našem umovanju i racionalnom ogoljenom naporu.

Misao dana

Razmislimo malo o djelatnu udioništvu Marije i svetog Ivana na Golgoti. Oni bijahu tamo, dopustili su se u tišini zahvatiti, prožeti i oblikovati otajstvom križa. Ne bih li se ja, sa svoje strane, trebao pobrinuti kako znati umrijeti s Isusom u svakoj euharistiji i prihvaćam li da umrem svom grijehu? Je li moj kršćanski život sagrađen na molitvi i na istinskoj prisnosti s Bogom? Koje mjesto imaju molitva i riječ Božja u mom životu? Na svakom od naših euharistijskih slavlja morali bismo reći kao sveti Pavao: »Dan za danom umirem [...] u Kristu Isusu, Gospodinu našem« (1 Kor 15, 31). (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.