Kršćanska sadašnjost d.o.o.

BOŽIĆNI BROJ KANE

U novome, božićnome broju Kane, toj je temi posvećeno nekoliko tekstova. Prije svega je riječ o poetskim tekstovima Ante Tamaruta i Stjepana Lice te o tekstu za djecu „Kameno ili srce od mesa?“
Sonje Tomić, zatim o promišljanjima Darka Gašparovića o Isusovu dolasku u ljudski svijet te o reportaži o Božiću u Ruandi.
Tatjana Kren pak piše o Isusovu rođenju i svjetskome građanskome kalendaru u kojem donosi brojne zanimljive podatke koji se odnose kako na židovski tako i na rimski kalendar te na daljnji razvoj rada na kalendaru sve do svjetskoga građanskoga kalendara što se odnosi na međudržavni dogovor kojim se kao takav prihvaća gregorijanski kalendar.
Adalbert Rebić u rubrici Teolog odgovara piše o dolasku mudraca s Istoka, odnosno je li riječ o povijesnome događaju ili teološkoj interpretaciji.
Od božićne teme krenuo je i V. Martinac u svojemu napisu o puzajućem totalitarizmu kojega on vidi u prevladavajućoj ideologiji i u moći države. „Gospodo generali, hvala vam!“, naslov je redovite kolumne Josipa Grpca koji s teološke strane analizira događaje vezane uz oslobađajuću presudu hrvatskih generalima te posebno ističe snagu vjere i molitve, ali i „lekcije“ koju su generali dali dijelu naše javnosti.
Tom se temom, samo sa socijalnog motrišta, bave i Stjepan Baloban kao i Tonči Tadić koji je svoj tekst naslovio jednostavno „Kraj rata“.
Tonči Matulić nastavlja pisati svoj teološki osvrt o vjeri, a ovaj put moto mu je tekst sv. Pavla 2Kor 5,7 „Ta, u vjeri hodimo, ne u gledanu“.
Vjerom se sa pastoralnog motrišta bavi i Bono Zvonimir Šagi u tekstu naslovljenom „Pedagogija vjere i vjera u pedagogiji“.
Pedesetoj obljetnici početka II. vatikanskog koncila posvećen je nekoliko tekstova. Prije svega riječ je o napisu Vladimira Pavlinića koji čitateljima približava vrijeme pokretanja koncila kroz prizmu straha s jedne i nade s druge strane, a četvrti nastavak feljtona o postignućima II. vatikanskog koncila bavi se temama kao što su misno slavlje, mediji, izdavaštvo, misije, caritas, oporbe i sl.
U Kani je donesen prilog o Juliju Kloviću, najvećemu minijaturistu renesanse, a u povodu 30. obljetnice Galerije Klovićevi dvori.
Suzana Peran približava nam lik bl. Charlesa de Foucaulda, Matija Maša Vekić portretira umjetnicu Margaretu Krstić, Zvonko Madunić Fausta Vrančića, a Hrvoje Špehar nastavlja pisati o europskim pitanjima. Ovaj put naslov njegova teksta je „Kakva Europa? Funkcionalna, međuvladina ili postnacionalna?“
O odnosima Hrvata i Francuske u svome feljtonu upoznaje nas Franjo Šanjek, a Kana i ovaj put donosi priloge za svakoga člana kršćanske obitelji pa se i u ovome broju nalaze tekstovi odgoja djece za medije kao i ekološke teme.
Prikazan je i rad sestara karmelićanki BSI koje se brinu da svi koji dođu u njihove domove budu zbrinuti, Marina Babić piše o utjecaju konzumerizma na djecu, a Stanko Urš

Misao dana

Mislim da treba imati dobro na pameti upravo osjećaj za vrijeme. Mnogi kažu da je karakteristika kršćanstva što ima osjećaj za vrijeme, tj. kršćani su ga imali, znali su da nije ovo vrijeme samo da se otrpi, da se preživi, nego su bili zainteresirani da se u tom vremenu nešto događa i nešto ostvari. (Aldo Starić, „Kršćanska vjera”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.