Kršćanska sadašnjost d.o.o.

ČETVRTA OBLJETNICA SMRTI ALDA STARIĆA

U nedjelju, 17. studenoga navršit će se četvrta obljetnica smrti prof. dr. Alda Starića, svećenika Porečko-pulske biskupije, profesora dogmatske teologije na KBF-u u Zagrebu i glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti.

Sv. misa zadušnica održat će se
u nedjelju, 17. studenoga 2013. godine
u 11 sati u crkvi Milosrdnih sestara Sv. Križa
na Vrhovcu 43 u Zagrebu.
 
Pozivamo sve prijatelje mons. Alda Starića kao i sve prijatelje Kršćanske sadašnjosti da nam se pridruže u molitvi i zahvalnosti.

Sv. misu predvodi don Anton Šuljić, a pjeva zbor sestara Sv. Križa.
Nakon mise pozivamo vas na spomen-druženje kod sestara Sv. Križa.


Aldo Starić rođen je u istarskome mjestu Starići u župi Sv. Ivan od Šterne 18. ožujka 1942. godine. Nakon osnovnog školovanja u Muntrilju, gimnazijsko školovanje nastavio je u Pazinu i na zagrebačkoj Šalati. Prve tri godine teološkog studija završio je na Višoj teološkoj školi u Pazinu, a zatim od 1964. godine do 1972. godine u Rimu na Papinskome sveučilištu Gregorijani i na Biblijskome institutu. Na Gregorijani je 1967. godine postigao licencijat iz teologije, a 1970. na Biblijskome institutu i licencijat iz biblijskih znanosti. Doktorsku disertaciju obranio je na Gregorijani 1972. godine.

Od ak. god. 1972/1973. najprije je asistent pri katedri za dogmatsku teologiju KBF-a u Zagrebu, a od 1991. naslovni te potom od 1993. godine sveučilišni docent za dogmatsku teologiju. Godine 1998. postaje izvanredni profesor, a 2003. godine odlazi u starosnu mirovinu.

Nakon smrti Josipa Turčinovića, preuzima službu glavnoga urednika u Kršćanskoj sadašnjosti, koju je vršio do svoje smrti. Svojom osobom i radom, teološkim promišljanjem i kršćanskom širinom prof. Starić ostavio je neizbrisiv trag u povijesti Kršćanske sadašnjosti, a time i u našoj crkvenoj, znanstvenoj i kulturnoj javnosti.

Dr. Aldo Starić ostat će zapamćen kao neumorni promicatelj II. vatikanskog koncila i kao pronicav teolog zauzet za našu Crkvu i hrvatsko društvo u cjelini.

Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.