Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Četvrti "Susret s autorom" u knjižati KS-a u Osijku

Četvrti "Susret s autorom" u knjižari Kršćanske sadašnjosti „Dr. Josip Turčinović“ u Osijeku održan je u petak, 7. studenog gostovanjem Osječanina dr. sc. Ivice Raguža. Okupljenima, a bilo ih je četrdesetak,  toga je mlađeg i već prepoznatog teologa, profesora dogmatske teologije, urednika hrvatske redakcije međunarodnog katoličkog časopisa Communio, novoga dekana KBF-a u Đakovu i duhovnika Udruge katoličkih intelektualaca u Osijeku te plodnog pisca predstavio don Anton Šuljić, pomoćnik direktora KS-a. Nakon uvodnoga razgovora o značenju i ulozi teologa/teologije u suvremenosti, publika je propitivala Raguža o značenju Božje objave u današnjem pluralističkom svijetu i odnosu spram drugih religija, a on je nedvosmisleno u kontekstu razumijevanja odnosa Boga i čovjeka pojasnio kako "kršćanin na najistinskiji način govori o Bogu, koji se objavljuje kao Ljubav, jer je Bog sam progovorio o sebi", kazavši: "Kršćanstvo je za mene najistinskija religija jer najistinskije govori o Bogu i najistinskije govori o čovjeku."

Na upit što ga pokreće u teološkome istraživanju i pisanju i kako opisuje teologiju, dr. Raguž je odgovori: "Teologija je poziv i život. Polazi od pozitivne pogođenosti velikim događajem, od ljubavi u Isusa Krista i objavi Boga u Isusu Kristu. Teologija izaziva zadivljenost, poticajna je toliko da se isplati cijeli život baviti njome. Teolog je zadivljen što se Bog objavio u Isusu Kristu i sretan jer može promišljati Božju objavu, a istovremeno je nemiran, promišlja, istražuje... Teologija proizlazi iz stava življenja.". Upitan u kojoj mjeri danas postoji stvarno zanimanje za teologiju i je li prepoznata kao relevantna disciplina koja može dati dobra svijetu, Raguž otkriva da "interes za teologiju postoji među običnim vjernicima i jednostavni ljudi nemaju problema s teologijom, već oholi, onaj tko nema što čuti, dok jednostavnost susreće jednostavnost" te je, prema Ragužu, samo pitanje kako dogmu koja je poput „uspavane princeze“ prikazati čovjeku, probuditi i pokazati njezinu ljepotu te smislenost pri čemu je važno „predstaviti teologiju Božjom ljubavlju“. Razgovor je aktualizirao poražavajuću stvarnost u kojoj „teologija dijeli sudbinu svih znanosti i danas kada se nalazimo u krizi humanističkih znanosti, kada se u svijetu zatvaraju humanistički orijentirani fakulteti, a Hrvatska ima jedan filozofski časopis koji ne može izdati jer za njega nema novca", što je, smatra Raguž, kraj humanizma i skandal.

Drugi dio susreta posvećen je upoznavanju sa djelima i izabranim knjižnim prvijencem "Credo - Meditacije o apostolskoj ispovijesti vjere: Ja vjerujem i kada kažem: Nesretan sam veoma" (KS, 2001.) te s knjigama: "Vesperae sapientiae christianae" 1,2,3 (2003., 2005. i 2009.); "Teološka promišljanja o knjizi Isus iz Nazareta Josepha Ratzingera/Benedikta XVI." (2009.) i "Šutnja-dokolica-Molitva, „Vesperae sapientiae christianae 4"(2011.). Knjiga "Sretni u nadi. Teološka razmišljanja o sreći" (nastala u Parizu, HILP, 2013.) je takva, kaže autor Raguž, da poslije nje ne mora više ništa napisati, no uslijedila je 2014. najnovija "Vršcima prstiju na zemlji. O molitvi Gospodnjoj", objavljena u vlastitoj nakladi u Đakovu. Osim spomenutih naslova na kraju susreta su tražene i druge knjige jer, kako su čitatelji zamijetili, Raguž istančano analizira šutnju, progovara o temama kojima se rijetki bave pišući o duši i duhovno promišljajući humor.

Misao dana

Na nama je da otvorimo svoje srce, da se pouzdamo u Isusa i prihvatimo tu poruku ljubavi, po kojoj ulazimo u otajstvo spasenja. Ovaj aspekt milosrđa, uključivost, očituje se u širom raširenim rukama koje prihvaćaju bez isključivanja, bez klasificiranja drugih prema njihovom društvenom položaju, jeziku, rasi, kulturi ili religiji: pred nama je samo osoba koju trebam ljubiti kao što je ljubi Bog. Onaj koga susrećem na svome radnom mjestu, u svojoj četvrti, je osoba koju treba ljubiti kao što ljubi Bog. »Ali on je iz te ili ove zemlje, pripada ovoj ili onoj religiji… To je osoba koju Bog ljubi i ja je moram ljubiti.« To znači uključivati, i to je uključivanje. (Papa Franjo, „Kateheze i nagovori o milosrđu“, KS, 2017.)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.