Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Čitajte ljetni dvobroj Kane!

U novome, ljetnome broju Kane za srpanj i kolovoz, više je napisa posvećeno osobi i reformama koje je pokrenuo papa Franjo. „Ostaje pitanje kako se susresti s porukama pape Franje. Prvi je korak ispravna i cjelovita informacija. Na hrvatski jezik do sada je prevedeno nekoliko knjiga. Svaka je pročitana knjiga 'korak bliže' razumijevanju povijesti koju svojim životom i djelovanjem ispisuje papa Franjo. Obični ljudi i papa Franjo razumjeli su se i zavoljeli. A svećenici, redovnici i redovnice i općenito službena Crkva? Čini se da njima treba 'još neko vrijeme'“, piše u svojoj kolumni Stjepan Baloban.
I Tonči Matulić piše o istoj osobi te, među ostalim, kaže: „Franjina jednostavnost praćena odlučnošću i odvažnošću najelokventnije progovara iz odluke objavljene 13. travnja 2013. kojom je imenovao osam kardinala iz cijeloga svijeta u svojevrsnu komisiju od koje očekuje savjetovanje u vođenju Crkve i planiranje obnove Kurije. Prava se jednostavnost pokazuje upravo u mudrosti“, piše dekan KBF-a i zaključuje: „Papa i njegova Kurija pripadaju cijeloj Crkvi, a ne dominantno Talijanima i njihovim miljenicima. Hoće li se dokazana jednostavnost, neposrednost i spontanost pape Franje protegnuti na cijelu Kuriju? Ili, za nas još važnije, hoće li se protegnuti na svaku partikularnu Crkvu?“ Slično kao i s napisima o papi Franji i o novome hrvatskome blaženiku Miroslavu Bulešiću nova Kana donosi nekoliko tekstova.
Tim povodom, i s osobito snažnim osvrtom na njega, Josip Grbac u svojoj kolumni daje svojevrsnu rekapitulaciju i nadahnuća koja iz toga proglašenja blaženim slijede za našu Crkvu. „Bila bi neizmjerna šteta kada bismo žrtvu Bulešića i njegovo uzdignuće na naše oltare iskoristili za nekakva razračunavanja, traženje krivaca, pranje vlastitih savjesti. Tomu beatifikacija ne smije poslužiti. Moramo se osjetiti duhovno, ljudski i kršćanski obogaćeni, kada budemo napuštali Arenu. Jedna od njegovih najdojmljivijih rečenica glasi: 'Moja osveta je oprost!' Kada smo takvo što čuli na ovim, našim prostorima u proteklih nekoliko desetljeća? Ove jednostavne četiri riječi cijeli su program života, kako pojedinaca, tako i našega društva u cjelini“, zaključuje Grbac.
I Darko Gašparović novom je hrvatskom blaženiku posvetio svoju kolumnu.
A osim ovih tema, vrlo naglašena tema je i ulazak Hrvatske u EU.
U novome broju Kane još je mnogo vrijednih napisa o crkvenim, društvenim, gospodarskim, odgojnim i, naravno, o temama koje zanimaju svakoga člana kršćanske obitelji.
Kana je, naime, jedina obiteljska revija u nas. Na 76 stranica u boji obilje vrijednog, korisnog, poučnog i zabavnog štiva.


Misao dana

Bergogliov jezik je jednostavan stoga što on hoće da bude jednostavan. Ta jednostavnost ishod je razmišljanja, evanđeoske jednostavnosti, a ne ograničenosti u izražavanju. U pozadini je proces mišljenja, bogatoga i izvornoga, koje proistječe iz isusovačke škole, koje se ne hrani samo na argentinskim učiteljima, nego nadasve na onima europskima. (Massimo Borghesi, „Jorge Mario Bergoglio. Intelektualna biografija”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.