Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Čitalačke navike Hrvata: Koliko čitamo, a koliko kupujemo knjige?


Dragi prijatelji,

još u travnju, Kršćanska sadašnjost sudjelovala je u manifestaciji Noć knjige. Njome se od 2012. godine nastoji barem na jedan dan govoriti o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.

Tom prigodom provedeno je istraživanje čitalačkih navika u Hrvatskoj. Koliko i što Hrvati čitaju? Evo nekoliko zanimljivih podataka.

Čitanost u Hrvatskoj u proteklih je godinu dana narasla za sedam posto, s prošlogodišnjih 42 na 49 posto, pokazuju to rezultati istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga koje je u ožujku ove godine u povodu Noći knjige na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika provela agencija Kvaka – Ured za kreativnu analizu.

Među čitačima najviše je onih koji u godinu dana pročitaju dvije knjige. Knjige češće od ostalih čitaju žene, njih 55 posto, osobe u dobi od 26 do 35 godina, njih 60 posto i visokoobrazovane osobe – 78 posto.

Postoji određeni trend stagnacije kada je u pitanju kupovina knjiga u Hrvatskoj: 23 posto građana Hrvatske kupilo je barem jednu knjigu u zadnja tri mjeseca, što je izjednačeno s rezultatima unatrag četiri godine. Oni koji kupuju knjige, najčešće kupuju jednu knjigu u tri mjeseca.

Neki podatci nisu ohrabrujući, poput primjerice onoga da više od polovice Hrvata nije u prošloj godini pročitalo nijednu knjigu. No zato otprilike 10 posto našega pučanstva pročita jednu knjigu mjesečno, što je ugrubo više od 4 milijuna pročitanih knjiga godišnje!

Važno je čitati. Osim što potiče moralni, intelektualni i emocionalni razvoj, čitanje formira i ljudski duh. U vezi s time, preporučujemo članak na našoj mrežnoj stranici Ljekovitost čitanja. U našoj kršćanskoj vjeri, čitanje je važno radi obogaćivanja duha i duše, kao i radi upoznavanja naše vjere.

Stoga je bitno čitanje tzv. duhovnoga štiva. Za vjernika, ono bi ponajprije trebalo uključivati Sveto pismo („Tko ne poznaje Pisma, ne poznaje Krista”, sv. Jeronim), a onda i ostalu kvalitetnu vjersku i duhovnu literaturu.

Sv. Josemaria Escrivá napisao je: „Ne zapuštajte duhovno štivo. Čitanje je mnoge učinilo svecima.“ Čitanje knjiga prosvijetlit će naš intelekt tako da ideje izražene u njima uzmognemo pretvoriti u djelo.

Izloženi smo poplavi riječi i slika koje se malo-pomalo, na silu, žele uvući u naš um i duh. Želimo li da on bude ispunjen stvarima koje nas uznemiruju, zbunjuju ili ponižavaju? Želimo li da netko drugi određuje što ćemo misliti, osjećati i kako ćemo se ponašati? Sigurno ne.

Pitanje je stoga sljedeće: imamo li neku knjigu koju trenutno čitamo, kako bi hranila naš um i duh i u konačnici nas vodila bliže Bogu? Naše misli i osjećaji mogu biti duboko pod utjecajem onog vječnog ako prijateljujemo s knjigom koja naš um i duh usmjerava tamo kamo želimo ići.

Iz zaista široke višedesetljetne ponude KS-a možete izabrati među mnoštvom naslova iz naših brojnih biblioteka. Izdvajamo ih nekoliko.

Iz biblioteke “Biblija”, u kojoj možete naći mnoga izdanja Svetog pisma, izdvajamo sljedeće: Jeruzalemska Biblija, Ilustrirana Biblija mladih i Džepna Biblija.

U biblioteci “Eseji” nalaze se spisi pretežito filozofskog sadržaja na teme važnijih religioznih i duhovnih tokova, gibanja, izvorne misli i iskustava. Izdvajamo dvije knjige koje je napisao sjajni pisac, filozof, dramaturg i humanist Fabrice Hadjadj, Kad se sve ima tako raspasti i Vjera zlih duhova te djelo koje je napisao Michael Poole, Novi ateizam.

Biblioteka “Izvan nizova” sadržava knjige različitih veličina i uveza o različitim, pretežno aktualnim ljudskim, crkvenim i religioznim temama, kao i otkupljena izdanja. Iz ponude izdvajamo novu knjigu autora oca Janka Žagara Djelovanje po načelima koje je plod tridesetogodišnjeg podučavanja i molitve, Poruke mladima pape Franje te Rječnik etiketa Josipa Sanka Rabara u kojima autor rabarovski oštroumno raskrinkava etikete i predrasude.

U biblioteci “Kana klub” možete naći knjige različitog sadržaja za djecu predškolskog i školskog uzrasta, za mlade i obitelj. Veoma su pogodne za neki prigodan dar članovima obitelji, rodbine ili prijateljima! Preporučujemo vam 365 biblijskih priča za djecu, Dječju Bibliju, i simpatičnu slikovnicu namijenjenu roditeljima i djetetu od začeća do prve godine života Moje prve uspomene.

Kako naručiti?

Vrata naših knjižara u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Zadru, Karlovcu i Mariji Bistrici ponovno su otvorena pa knjige ponovno možete prelistati, pogledati i kupiti »na licu mjesta«.

Svima koji i nadalje žele kupovati naša izdanja iz udobnosti i sigurnosti vlastitoga doma, osiguravamo mogućnost narudžbe i kupnje i na sljedeće načine:

1. Putem web knjižare Kršćanske sadašnjosti: www.ks.hr 
    (naručeno možete platiti kreditnim karticama, po predračunu, pouzećem)
2. Putem telefona: 01/63 49 030; 01 / 63 49 031
    Nazvati možete od ponedjeljka do petka 8 – 16 sati
    (naručeno možete platiti po predračunu, pouzećem)
3. Putem elektronske pošte: e-mail: ks-prodaja@ks.hr 
    Dovoljno je da navedete svoje podatke, naslove i količinu primjeraka te adresu dostave
    (naručeno možete platiti po predračunu, pouzećem)

Na sve kupovine iznad 100,00 kn poštarina je i dalje besplatna, a naručene naslove isporučujemo dostavnom službom.

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.