Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Dan hrvatske knjige – obilježite s KS-om!


Od 1996. godine, odlukom Sabora Republike Hrvatske, 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige u spomen na Marka Marulića – oca hrvatske književnosti. Upravo je na taj dan Marulić 1501. godine dovršio svoj biblijsko-vergilijanski ep „Judita“, prvi umjetnički ep ispjevan na hrvatskom jeziku. I dok je Marulić udario neprijeporne temelje hrvatskoj književnoj baštini, ona je s godinama rasla i njegovala se, stvarajući jedinstven i prepoznatljiv hrvatski identitet. Ulogu u tome nosi i Kršćanska sadašnjost, koja je objavila niz knjiga koje su odraz pripadnosti hrvatske baštine europskom kulturnom identitetu.

U svojih četrdesetak biblioteka i nizova te šest raznovrsnih periodičkih izdanja Kršćanska sadašnjost pokriva vrlo široko područje crkvenoga, znanstvenog i kulturnog djelovanja od liturgijskih knjiga preko biblicistike i većine teoloških disciplina, zatim povijesnih tema i građe, kao i povijesnoumjetničkog područja, pa sve do vjerske književnosti i knjige za djecu.

Uz Dan hrvatske knjige, podsjetit ćemo kratko na neke naše biblioteke u koje je birano satkana bogata paleta naslova, od onih tradicionalnih do suvremenih hrvatskih autora.

Biblioteka croatica christiana fontes obuhvaća pisane spomenike i opsežnija vrela za povijest kršćanstva i Crkve među Hrvatima s proukom rukopisa, popratnim studijama i indeksima. Tu se, primjerice, nalazi knjiga Dnevnik – Diarium Maksimilijana Vrhovca, U preispitivanju srca – De indagatione cordialis Hermana Dalmatina, Bogoslovni spisi Augustina Kažotića, Dvorac djevičanstva Jurja Slovinca i brojne druge.

Biblijografska izdanja i radni reprinti uključuju radne reprinte rijetkih starih knjiga iz hrvatske duhovne baštine, kao i razna svečana izdanja. Tu je, primjerice, djelo Bartol Kašić – prevoditelj, autora Petra Bašića, Časoslov opatice Čike. Suvremeni prijepis, autora Marijana Grčića, Postilla Antuna Vrameca, Pjesma nad pjesmama u glagoljskom Humskom brevijeru
Tu je i biblioteka Kršćanski klasici koja uokviruje tekstove klasičnih kršćanskih pisaca i studije o tim piscima, biblioteka Likovi koja uključuje biografije i hagiografije u esejističkoj, znanstveno-popularnijoj, romansiranoj ili memoarskoj obradi te biblioteka Analecta croatica christiana koja obuhvaća građu i studije za povijest kršćanstva i Crkve među Hrvatima.


Misao dana

Treba početi od srca, od srca koje je prosvijetljeno i vođeno razumom, od srca koje pamti. Sve to pretpostavlja uvijek dostupno srce, odnosno biće koje je uvijek spremno učiti. Nakon isticanja prvenstva nutrine, Franjo Saleški tvrdi da je nužno dopustiti da nas se podučava: »ali ovo srce, s kojim ćemo početi, zahtijeva, da ga poučimo, kako mu se treba izvana vladati« kako bismo u njemu vidjeli odraz evanđelja te veliku »mudrost i razboritost«. (François Corrignan, “Otvorite svoje srce. Duhovnost svetog Franje Saleškog”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.