Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Dan Kršćanske sadašnjosti i 20. obljetnica smrti dr. Josipa Turčinovića

Na kapucinsku grobnicu dopisano je ime prof. dr. Josipa Turčinovića, koji je preminuo 3. listopada 1990. godine, a pokopan je u Sv. Petru u Šumi. U grobnici počiva prof. dr. Tomislav Janko Šagi-Bunić (1923. - 1999.), a posljednjom željom i oporukom u njoj je želio biti pokopan i prof. dr. Vjekoslav Bajsić (1924. - 1994.), sva trojica utemeljitelji Kršćanske sadašnjosti. Molitvu za utemeljitelje KS-a predvodio je dr. fra Bonaventura Duda. Misu zadušnicu u crkvi Krista Kralja predvodio je porečko-pulski biskup Ivan Milovan, a propovijedao je provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Ivica Petanjak.

Programu koji je nastavljen u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu nazočili su i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, vojni biskup Juraj Jezerinac, porečko-pulski biskup Ivan Milovan i gospićko-senjski biskup Mile Bogović, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta dr. Josip Oslić, predstavnici kulturnih ustanova te brojni suradnici, podupiratelji i prijatelji KS-a.

Direktor KS-a dr. Željko Tanjić u pozdravnom govoru istaknuo je kako KS već 43 godine ispunjava temeljno poslanje koje je po dekretu o ustanovljenju KS-u namijenio njen osnivač zagrebački nadbiskup i kardinal, u to vrijeme već imenovani pročelnik Kongregacije za nauk vjere Franjo Šeper. "Poslanje istraživanja, dokumentiranja i proučavanja Koncila i njihovo promoviranje u Crkvi i društvu, obogaćivanje teološke i crkvene javnosti novim ponajboljim duhovnim djelima, kao i stvaranje ideja, odnosa i razmišljanja koji će pomoći našoj Crkvi u njenom temeljnom poslanju naviještanja Evanđelja, posebice kroz svijet kulture i znanosti uvijek je novi izazov svima u KS-u, izazov s kojim se nosimo s više ili manje uspjeha", rekao je dr. Tanjić.

Okupljenima se obratio i biskup Milovan, zahvalivši KS-u za sve što dugi niz godina daju Crkvi i narodu.

Tom prigodom predstavljen je prvi svezak izabranih spisa dr. Josipa Turčinovića "Misao vjere". U osvrtu na knjigu, mr. Stjepan Brebrić istaknuo je da 20 godina nakon Turčinovićeve smrti i još više nakon što su pojedini tekstovi izvorno nastajali, knjiga danas sigurno predstavlja veliku novost i veliko obogaćenje na području domaće teološke literature. Govoreći o knjizi, dr. Josip Grbac rekao je da su svi tekstovi, njih 61, stilski dotjerani; oni su ne samo povijesni, teološki, nego i književni tekstovi u kojima dolazi do izražaja i Turčinović kao poznavatelj književnosti i pravopisa. Čovjek je prioritet Turčinovića, za tog čovjeka ima razumijevanja i shvaća njegove stranputice, i ne optužuje ga, i kada taj čovjek zapada u formalizam i vjeru doživljava kao folklor on nastoji tog čovjeka razumjeti, i brani strasno sve oblike religioznosti koje bi mi danas pogrešno mogli nazvati folklorom. Čitanje ove knjige je teološka izobrazba, ali i jednostavno razmišljanje nad pitanjima i problemima nad kojima se vjernik uvijek, a pogotovo danas susreće i mo

Misao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.