Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Dobra kršćanska knjiga za SHKM u Vukovaru

Jubilarni 10. Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM), koji će se 29. i 30. travnja održati u Vukovaru te pod geslom „Krist naša nada“ okupiti desetke tisuća mladih iz domovine i inozemstva, prigoda je osobito za dobru kršćansku knjigu koju možemo preporučiti ili pokloniti našim mladima.

Kršćanska sadašnjost upravo je izdala sadržajem i formatom vrlo primjerenu knjigu za mlade Pape Franje „Poruke mladima – Mali rječnik za mlade“. U toj se knjizi džepnog formata nalaze brojne misli i izreke pape Franje koje je tijekom svoje četverogodišnje papinske službe uputio mladima. Čitajući te izraze odnosno riječi, koje se nižu abecednim redom, moguće je ustanoviti i uvidjeti problematike, nesigurnosti, nade i strahove, koji prate tu, za ljudski život, ključnu životnu dob rasta, razvoja i izgradnje.
Prije nekoliko tjedana Kršćanska sadašnjost izdala je sličnu, tvrdo ukoričenu i vrlo primjerenu knjigu za krizmanike Stephana Sigga „Što ti želim za krizmu“, a prije nekoliko godina i knjigu bečkoga pomoćnog biskupa Helmuta Krätzla „Vjerujete li Vi u Boga, gospodine biskupe“. Vrlo primjerene knjige za mlade ljude, posebice za praćenje i sudjelovanje u liturgiji, napisao je Roberto Seregni naslovljene „Evanđelje u trapericama A“, a objavljena su sva tri godišta: A, B i C. Riječ je o knjigama koje na suvremen i mladima pristupačan način tumači i razlaže liturgijska čitanja, a nastale su iz autorova suodnosa s mladima putem interneta.

Splitska autorica Silvana Dragun objavila je knjigu „Sloboda na kušnji“ u kojoj se obrađuju mladima imanentne i relevantne teme, problemi i problematične pojave s kojima se susreću, poput depresije, straha od samoće, borbe protiv pesimizma, savjesti i slobode. Mladima preporučujemo i knjigu Ivana Goluba „Najprije čovjek“, jednu od najtraženijih KS-ovih knjiga, u kojoj će mnogi moći pronaći odgovore na svoja duhovna, ali i fiziološka i egzistencijalna traganja.


Preporučujemo, posebice za one mlade koji žele dublje ulaziti i problematiku svoje vjere, knjigu pape Franje „Papa Franjo odgovara“ koja je namijenjena ipak nešto ozbiljnijim tragateljima među mladima. Što vrijedi za prijašnje dvije knjige vrijedi i za knjigu Bernarda Körnera „Dobri razlozi za život u Crkvi“. Vrlo dobro mladima će poslužiti i Ignacea Leppa „Higijena duše“. Knjigu mudrih misli i odgovora „Misli sedam dana“ sastavili su Mirko Mataušić i Suzana Vrhovski, a tu je i veliki izbor Biblija koje se mogu (i trebaju) ponuditi mladima.

Osim Ilustrirane Biblije mladih, tu je i vrlo primjerena tzv. Džepna Biblija, ali i brojne druge, a za ovu prigodu posebno preporučujemo „Bibliju mladima“. U knjizi su izabrani i komentirani središnji biblijski tekstovi: stvaranje, krivnja i grijeh, vjera, nepravda, potlačivanje, patnja i smrt, pravda i mir, budućnost čovjeka: njegovo spasenje, život nakon smrti. Ta je Biblija opremljena stručnim uvodima i tematskim tumačenjima te brojnim fotografijama u boji. „Bibliju mladima“ Kršćanska sadašnjost poklonila je svim volonterima koji će se tijekom SHKM-a angažirati u Vukovaru.

Misao dana

Ja držim kako se ne bi trebalo zaboraviti zlo koje je neprijatelj počinio. Štoviše, ono se može oprostiti upravo jer se drži živim pretrpljeno zlo. Istinski oprost nije neko poništenje, nego znači iščitavanje toga zla i deklarirajući ga kao takvog, priznavati, međutim, da to zlo nije toliko moćno kako bi spriječilo moju ljubav, niti može zabraniti moju ljubav. Dakle, opraštam, ali istovremeno održavam živim zlo, održavam živom ranu. Osim toga, i za Isusa – koji je također u potpunosti oprostio – znaci muke (rupe na rukama i nogama, rana na boku) čine dio Njegova identiteta živućega i uskrsloga Gospodina, jer to što je podnosio i propatio, ne može se zaboraviti. Vjerujem da postoji jedno zajedničko iskustvo koje svi imamo: mi eventualno zaboravljamo bol, ali to da smo patili, ne možemo nikada zaboraviti. (Enzo Bianchi, "Paradoksi križa")

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.