Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Dr. Kreeft u Kani: „Tko je Bog, ja ili On?“


Dr. Peter Kreeft profesor je filozofije na Boston Collegeu i autor više knjiga s područja filozofije i kršćanske teologije, od ko­jih su neke postale prave uspješnice po čitavome svijetu, jer su pisane lucidno i s često prisutnom mje­rom duhovitosti, zbog čega se čitatelj teško odvaja od njegovih tekstova prije nego što ih s napetim zanimanjem pročita do kraja. U ljetnom dvobroju Kane otkrio je niz zanimljivosti o vlastitim stavovima o vjeri, filozofiji, stanju i skandalima u Katoličkoj Crkvi u Americi te raspravi o pobačaju koju je na poseban način temetizirao u svojoj knjizi Nepobačeni Sokrat koju je na hrvatski jezik prevela Kršćanska sadašnjost.

“Knjige pišem zbog istog razloga zbog kojeg žene imaju djecu, i, pretpostavljam, zbog sličnog razloga zbog kojeg je Bog stvorio svemir: da ono što je u meni iznesem van. Kad bih mogao pridobiti sve ljude na svi­jetu da pročitaju jednu od mojih knjiga, to bi bila Jesus shock (Isus šok, nap. prev.), ne zbog same knjige nego zato što je njezi­na tema najbliža mojem srcu. Moje su naj­bolje pisane knjige one u kojima najviše citiram velike mislioce: Kršćanstvo za mo­derne pogane, Pascalove Misli, Suma Sume (Toma Akvinski) i Gorio sam za tvoj mir (o Augustinovim Ispovijestima)”, kaže Kreeft.

Na pitanje što je prema njegovu mi­šljenju najkontroverznija stvar u druš­tvu i Crkvi, Kreeft kaže da je to isto kao i uvijek: “Tko je Bog, ja ili On? Ono što razlikuje našu modernu zapadnu kultu­ru od svih drugih jest naša opsesija seksom i ne samo seksualnim zadovoljstvom (to je vječito), nego seksualnom autonomijom i kontrolom. Zato je Humanae vitae ključan. Mi inzistiramo: ‘Bez svetog otajstva ovdje, molim; ja iznad svega želim svoju slobo­du.’ Vrhovni sud SAD-a zapravo je rekao da je bît slobode biti Bog: ‘U srcu slobode je pravo odrediti za sebe smisao života, sa­moga’”, ističe.

U razgovoru je otkrio i što za njega znači misliti te što smatra najljepšom stvari na svijetu. Odgovori ovoga filozofa protkani su i inteligentnim humoru i britkom ozbiljnošću, čineći tako ovaj intervju, koji se u cijelosti može pročitati u Kani, posebno zanimljivim.

Misao dana

Korupcija je tupost, sljepoća, uklanjanje Boga, duha, iz vlastitog života, s vlastitoga unutarnjeg horizonta, korupcija znači izgubiti osjećaj za razmjere i stvarnost. Korupcija je odbijanje kritike za ono što se čini. To je banalnost zla. (Peter Turkson – Vittorio Alberti, “Hrđa”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.