Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Dr. Željko Tanjić novi direktor KS-a

Prema odluci Skupštine Kršćanske sadašnjosti, a sukladno prethodnoj odluci zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića, dr. Tanjić novim je direktorom KS-a imenovan 10. rujna 2009. godine. Primopredaja dužnosti obavljena je u srijedu 7. listopada u nazočnosti Skupštine KS-a i dotadašnjeg direktora dr. Adalberta Rebića. Tom su prilikom članovi Skupštine KS-a odali priznanje i zahvalili dr. Rebiću za nesebično vođenje Kršćanske sadašnjosti u dva mandata te istaknuli njegov predan rad za dobrobit i same kuće i njezinih zaposlenika od samog početka djelovanja te izdavačke kuće.

Željko Tanjić rođen je 1968. u Bjelovaru gdje je i maturirao 1987. godine. U jesen 1988. godine upisao se na Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Po završetku druge akademske godine (1989./1990.) upućen je na studij u Rim. Kao član Papinskog zavoda Germanicum et Hungaricum, u akademskoj godini 1990./1991., nastavio je studij na Teološkom fakultetu Papinskoga sveučilišta Gregoriana u Rimu. Nakon završenog prvog ciklusa studija (1992./1993.), upisao je magisterij, specijalizacija u fundamentalnoj teologiji., koji je završio u zimskom semestru 1995./1996. Pod vodstvom prof. dr. Rina Fisichelle nastavio je rad na doktorskoj disertaciji, Veritas in Christo. Le determinazioni del concetto di verita nei documenti del Concilio Vaticano II. Nakon trogodišnjeg rada na disertaciji, 18. ožujka 2000. godine obranio je doktorsku disertaciju. U akademskoj godini 1999./2000. pri katedri fundamentalne teologiji započeo je rad kao vanjski suradnik na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu. U istoj ustanovi 2001. godine postaje najprije viši asistent, a potom u jesen 2004. i docent pri istoj katedri. Od ove akademske godine je izvanredni profesor na katedri fundamentalne teologije. U zimskom semestru ak. god. 2006./2007. boravio je kao gost znanstvenik (visiting scholar) na Odsjeku za sustavnu teologiju Katoličkog sveučilišta Amerike u Washingtonu, DC, SAD (Department of Systematic Theology, Catholic University of America). Objavio je više znanstvenih radova u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na više znanstvenih skupova i seminara, a u Kršćanskoj sadašnjosti ove mu je godine tiskana knjiga Teologija pred izazovima sadašnjeg trenutka.

 

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.