Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Giacomo Coccolini: JOHANN BAPTIST METZ

Ponikao u školi Karla Rahnera, čijih je nekoliko djela preradio, suočen s »političkom« beznačajnošću kršćanstva, Johann Baptist Metz osjeća potrebu otići korak dalje od transcendentalne teologije svojega učitelja te uputiti na vrijednost praktične dimenzije teologije.
Postaje tako utemeljitelj »nove političke teologije«, u kojoj se svijet promatra kao mjesto očitovanja Boga te, dakle, kao mjesto u kojem se kršćanska vjera predstavlja u svojoj političkoj vrijednosti. To ima za posljedicu da se čini iskorak iz »građanske religije« te zaživljava Crkva koja se može ostvarivati kao zajednica izlaska, to jest kao kritička zajednica zahvaljujući prevratničkom spomenu Isusa koji je ona pozvana održati budnim, napose u odnosu na žrtve.
Među tim žrtvama posebno mjesto zauzimaju stradali u Shoahu, događaju koji duboko označava 20. stoljeće i koji nameće potrebu nove teodiceje: ne može se, naime, prijeći šutke preko pitanja koje izvire iz te tragedije: »Kako govoriti o Bogu nakon Auschwitza?«
Metzova teologija je teologija u razvoju. Njezina je misao postupno poprimala jasne konture, ali je poslužila teološkoj refleksiji da se konačno iskobelja iz apstraktnih pitanja, vezanih uz stanja mogućnosti kršćanskoga događaja, te joj pripomogla doći do pitanja koje se izdiže iz zla u svijetu.
(Giacomo Canobbio)

Misao dana

Kad netko kaže transcendencija, kaže nešto što nas nadilazi. Dakle, ako krećemo u lov za nečim što nas nadilazi, ulazimo u određenu tragiku. Obitelj je vazda mjesto gdje to ne funkcionira, jer ona ponajprije i nije mjesto funkcionalno, nego egzistencijalno. Ona je uvijek, kao svaka pustolovina, prošarana sukobima, zastojima, uvrjedama koje izazivaju svađu i koje zahtijevaju praštanje. Već od početka, stvari su krenule loše. Muškarac i žena uzajamno se upropašćuju. Kain ubija Abela, jedna Tamara odlazi u postelju sa svojim svekrom Judom, druga Tamara daje se obljubiti od polubrata Amnona, Abšalom vodi rat protiv svojega oca kralja Davida ... Tako da je očekivanje Mesije očekivanje Onoga koji pomiruje braću (svršetak Knjige Postanka i priče o Josipu) i koji će obratiti srce otaca k sinovima, a srce sinova k ocima (Mal 3, 24 – posljednja riječ, u katoličkom kanonu, cijeloga Starog zavjeta). (Fabrice Hadjadj, “Što je to obitelj? Slijedom transcendencije u gaćama i drugih ultraseksističkih

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.