Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Giuseppe Accordini: WOLFHART PANNENBERG

U podnizu Teolozi dvadesetog stoljeća predstavljen je jedan od značajnih protestantskih teologa, o kojemu je studiju napisao Giuseppe Accordini profesor suvremene filozofije na teološkom studiju San Zeno u Veroni.
Na protestantskom se području Wolfhart Pannenberg osobito uhvatio u koštac s izazovima prosvjetiteljstva pokušavajući spasiti marginaliziranje vjere i teologije u odnosu na suvremenu misao.
Zajedno s kolegama iz tzv. heidelberškoga kruga provodio je program „objave kao povijesti“ čime se želi udaljiti od shvaćanja objave koja je vezana uz autoritet Boga i Riječi.
Ako se objava događa posredstvom povijesti, tada je svima dostupna i moguće je o njoj kritički razmišljati. Odnos vjere i razuma nije više u znaku proturječnosti, nego u znaku kontinuiteta. Razum nije neka stalna veličina: ne postoji Razum, nego različite vrste razuma. Ako je misao koja je proizišla iz prosvjetiteljstva povijesna misao, nije teško razumjeti da je dodirna točka s vjerom usmjerenost na budućnost, da se za vjeru eshatološka budućnost na proleptički način, što znači unaprijed, pojavila u Isusovoj povijesti.
U toj se perspektivi teologija sučeljava sa svim oblicima znanja, uključujući i ono znanstveno, i na taj način uspijeva izraziti značenje vjere za egzistenciju suvremenog čovjeka.

Misao dana

Evo jedne lijepe zamisli o kojoj se usuđujemo razmišljati: svaki je čovjek dio velike cjeline i svaki čovjek pridonosi uspjehu plana spasenja. Svaki je čovjek posebno i jedinstveno stvorenje. Uspješan život sastoji se dijelom iz toga da smijemo stvarati na temelju izvjesnosti o svojoj jedinstvenosti i posebnosti. Naći svoje »mjesto u životu« znači naći mjesto koje jedino ja mogu preuzeti, naći mjesto na kojem će se podudarati moje nadarenosti i okolnosti. (Alois Kothgasser/Clemens Sedmak, “Izvori sreće. O otmjenosti dobrog života”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.