Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Hodočasniku iz Hrvatske papa Franjo potpisao knjigu KS-a „Jorge Mario Bergoglio. Intelektualna biografija“

Na općoj audijenciji u Vatikanu 18. prosinca 2019., prilikom pozdravljanja nazočnih u dvorani Pavla VI., papa Franjo je uočio kako jedna osoba u ruci drži knjigu „Jorge Mario Bergoglio. Intelektualna biografija“, autora Massima Borghesija, a u izdanju Kršćanske sadašnjosti.

 Kako nam je javio Vedran Ovčar, hodočasnik iz Hrvatske, „Papa je zastao, najprije me upitao nešto na talijanskom što nisam razumio. Tada je pokazao na autora knjige, te zatim pokazao na glavu, aludirajući da je taj autor pametan čovjek i potpisao knjigu“.


Detalje ovog zanimljivog susreta podijelio je s nama gospodin Ovčar, istaknuvši kako voli jako puno čitati te je stoga i ponio knjigu sa sobom u Vatikan. 

„Još kad nisam ni znao da ću uopće nositi bilo koju knjigu na potpis, kojih tri-četiri dana prije odlaska sam vidio na vašim web stranicama da je izašla ova intelektualna biografija - i znao sam da to moram kupiti i s time otići u Vatikan. 

Isti dan kad je bio i let za Rim, ujutro sam išao ranije da uzmem tu knjigu i to s isključivom nakanom da je predstavim Svetom Ocu na potpis. I tako je i bilo“, javio nam je gospodin Ovčar, čitatelj Facebook stranice Kršćanske sadašnjosti.

Inače, knjiga „Jorge Mario Bergoglio. Intelektualna biografija“ objavljena je u izdanju Kršćanske sadašnjosti krajem 2019. godine. Riječ je o važnoj studiji o jednom neobičnom Papi. Autor ima originalan pristup, donosi marljivo prikupljena vrela kako bismo bolje shvatili psihološki profil i osobnost pape Franje. Nudi život žive vjere kao na dlanu, pun dijalektičkih suprotnosti i mističnog iskustva. 

Papa Franjo utjelovljenje je istine o kršćaninu kakvog je za 21. stoljeće predvidio veliki teolog Karl Rahner kada je napisao: „Kršćanin je mistik ili ga nema“. 

Papa Franjo, Jorge Mario Bergoglio, prošao je isusovačku formaciju, posebice francuskih isusovaca, i jednoga od njihovih najoštroumnijih filozofa i teologa 20. stoljeća – Gastona Fessarda. 

Otuda misao o katoličanstvu kao suglasju suprotnosti (coincidentia oppositorum), koju je spojio s polarnom antropologijom Romana Guardinija i, na posljetku, s vizijom Crkve najjačega latinoameričkoga katoličkog intelektualca druge polovine 20. stoljeća Alberta Methola Ferréa.  

Stožer Bergogliove misli čine teorija polarnosti i teorija jedinstva transcendentala (istine, dobrote, ljepote), a u postupanju to je ignacijansko načelo razlučivanja.

Misao dana

Treba početi od srca, od srca koje je prosvijetljeno i vođeno razumom, od srca koje pamti. Sve to pretpostavlja uvijek dostupno srce, odnosno biće koje je uvijek spremno učiti. Nakon isticanja prvenstva nutrine, Franjo Saleški tvrdi da je nužno dopustiti da nas se podučava: »ali ovo srce, s kojim ćemo početi, zahtijeva, da ga poučimo, kako mu se treba izvana vladati« kako bismo u njemu vidjeli odraz evanđelja te veliku »mudrost i razboritost«. (François Corrignan, “Otvorite svoje srce. Duhovnost svetog Franje Saleškog”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.