Kršćanska sadašnjost d.o.o.

IX. dies theologicus - Panel diskusija II.

U zadnjoj panel diskusiji, u četvrtak popodne, sudjelovali su akademik Josip Bratulić, fra Bono Zvonimir Šagi i Božidar Bagola Brezinščak, uz moderatora prof. dr. sc. Danijela Labaša.

Akademik Josip Bratulić istaknuo je kako je bio blizak sa Šagi-Bunićem po pitanju poimanja čovjeka. Prisjetio se akademik Bratulić mladih dana i izdavanja listova.

- Riječ je generaciji koja nije bila zadovoljna okvirima u kojima živi, te se željela odmah u početku izraziti, rekao je akademik Bratulić.

Fra Bono Zvonimir Šagi progovorio je o uspomeni na rođenog brata: - Bilo nas je devet, ja sam bio peti. On je onda imao već 10 godina… Bio je otvorena osoba, dozvoljavao je debate. Oko 1950.-ih bio je zatvoren na tri dana od strane režima jer je u posjet došao predsjednik SAD-a. Zatvorili su ga jer su smatrali da predstavlja opasnost, prisjetio se fra Bono.

- Šagi-Bunić je na Koncilu doživio preokret. Počeo se drugačije ponašati. Bilo je očito da ga je Koncil promijenio, istaknuo je fra Bono Zvonimir Šagi.

Treći sudionik panel diskusije poznati je književnik Božidar Bagola Brezinščak, koji se prisjetio dana kada je bio bogoslov u Zagrebu. Kako je volio poeziju, često je navraćao u Kršćansku sadašnjost.

-     Šagi-Bunić mi je jednom prilikom sugerirao kako bih trebao otići u Njemačku, jer je autor kojeg sam prevodio, unatoč njegovoj veličini, ipak bio napustio bogosloviju te da bih trebao otići kako ne bih bio trn u oku. Poslušao sam ga, prisjeća se Brezinščak, koji se nakon dvije godine morao vratiti u Zagreb. Zbog jednog članka u Večernjem listu morao je napustiti bogosloviju, te mu je dopušteno dovršiti studij. Sjećam se jednom kada smo polagali ispit kod Šagija-Bunića. Tema je bila papina nepogrešivost i žestoko smo branili stav kako je to nemoguće. On nas je mirno slušao i bio je zadovoljan, te nam je rekao: 'Čestitam na buntovnosti! Izrast ćete u osobnosti koje će se boriti protiv vlastite nepogrešivosti', prisjetio se Brezinščak.

Sugovornici su se prisjetili i brojnih drugih detalja iz života Šagi-Bunića, dok je posljednju riječ, ovaj put iz publike, imao akademik Ivan Golub:

-     Vrijeme je da Tomislav Janko Šagi-Bunić, živa slika Kristova i Svetoga Franje, bude postavljen za zagovornika na oltaru. Vrijeme je da se započne postupak, izrekao je akademik Golub, na što je publika uzvratila odobravanjem i silnim pljeskom.

Potom je dekan KBF-a Tonči Matulić uputio završni govor:

-     Izjava profesora emeritusa Ivana Goluba potvrđuje onu staru koja proizlazi iz same naravi teologije: teologija koja ne vodi svetosti nije cjelovita teologija. Time smo dobili još jedan dodatni argument o tomu, rekao je prof. Matulić i priupitao:

-     Kamo ćemo? KBF je visokoškolska, znanstvena i obrazovna ustanova, no, ako ne vodi cilju svetosti, kojem cilju vodi? Gdje je egoizam, sebeljublje – tu je gnoj u kojemu svetost ne stanuje. Možemo se našminkati… Vjekoslav Bajsić i Tomislav Janko Šagi-Bunić plijene jednostavnošću i genijalnošću. Za Šagi-Bunića bismo mogli reći: rad, rad i rad. Za Bajsića: mišljenje, mišljenje i mišljenje. Treba dovesti ovo dvoje u jedinstvo na KBF-u, da nas vodi putem svetosti, naglasio je prof. Matulić te se zahvalio svima onima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, dok je za Kršćansku sadašnjost rekao da je fenomen kojeg su stvorili Turčinović, Bajsić i Šagi-Bunić, te zato nije ni čudo što je uzor i pokrovitelj. X. dies theologicus,

-    najavio je dekan KBF-a Tonči Matulić,  bit će na temu Josipa Turčinovića i 50. obljetnice Drugog vatikanskog sabora.

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.