Kršćanska sadašnjost d.o.o.

IX. dies theologicus - Tomislav J. Šagi-Bunić

"Što god učiniste jednome od moje najmanje braće, meni učiniste"

U popodnevnom dijelu IX. dies theologicus održana su dva predavanja, uz moderatore prof. dr. sc. Antona Tamaruta i doc. dr. sc. Daria Tokića. Prvo i iznimno zanimljivo predavanje održala je dr. sc. Andrea Filić, pod naslovom "Teološki hod Tomislava J. Šagi-Bunića".

 - Kada zamišljamo Šagi-Bunićev lik, vjerujem da ga se mnogi od nas najčešće sjete kao starca sijede kose i brade, odjevena u majicu na kojoj je izvezeno Mt 25,40, kako se oslanja o štap. Mt 25,40 bio je znak posljednje etape njegova teološkog i životnog hoda. Štap je pak znak starosti i pokazatelj da je trebao oslonac da bi mogao hodati, no, taj štap je ostao nama i ostaje nam pitanje  može li i na koji način svako od nas nastaviti nositi Šagi-Bunićev štap, može li ikako pridonijeti tome da se njegov teološki hod nastavi i sada kada više nije fizički prisutan među nama, upitala je okupljene  dr. sc. Andrea Filić, istaknuvši kako se u Šagi-Bunićevim promišljanjima može pronaći "jedan od najzdravijih temelja na kojima nam je graditi današnju i buduću teologiju u Hrvatskoj".

Predavanje je slijedilo prikaz Zdenka Tenšeka, koji je Šagi-Bunićev život i djelovanje podijelio na tri razdoblja u kojima je pronašao sljedeće pretežite interese: Kalcedonski koncil; Drugi vatikanski koncil; civilizacija ljubavi. Pogledajmo što je predavačica rekla o trećem razdoblju:

- Za razliku od prvih dvaju "samozatajnih" razdoblja, ono treće, u kojemu njegova promišljanja o sjedinjenju Boga i čovjeka poprimaju isključivo univerzalne dimenzije, bit će obilježeno izrazitim osobnim govorom. Nakon dvaju moždanih udara, gotovo redovito započinje svoje nastupe u ovom stilu: Ja sam mrtav, no Bog me očuvao da bih vam  prenio nešto iznimno važno. Taj je specifičan stil vjerojatno odraz starosti i životnoga iskustva, no još više jednoga događaja, o kojemu je tek nekoliko puta progovorio: kada je čuo glas s neba koji mu je rekao da je došlo vrijeme da se u prvi plan svijesti kršćana počne stavljati poruka Mt 25,40: "Što god učiniste jednome od moje najmanje braće, meni učiniste". Taj redak iz Matejeva evanđelja otad mu postaje "ključem" i "temeljnim polazištem" za izgradnju civilizacije ljubavi, o kojoj je intenzivno, gotovo svakodnevno govorio posljednjih petnaestak godina svojega života, istaknula je  dr. sc. Andrea Filić, naglasivši kako "Šagi-Bunić tome retku svugdje daje univerzalni i mističko-personalni smisao. Iz njega on ponajprije iščitava istinu da se Sin Božji poistovjetio, sjedinio sa svakim ljudskim bićem. Baš svaki čovjek je onaj najmanji: i onaj koji je najviše pogođen materijalnom ili duhovnom bijedom i onaj koji je najmanje Kristov".

Dr. sc. Andrea Filić u zaključku je naznačila kako je sveukupan opus Šagi-Bunića "tolik da bi stao u najmanje tri obična života".

 - Imamo što za raditi. Potrebno je do kraja urediti njegov arhiv, digitalizirati građu. Pripremiti njegove neobjavljene radove za objavljivanje. Prikupiti i zajedno objaviti sva njegova na različitim mjestima objavljena djela. Prevesti njegove latinske radove na hrvatski. Istraživati i usuditi se nastaviti njegovu misao, poručila je Filić.

U drugom predavanju "Tomislav J. Šagi-Bunić u sveučilišnom, društvenom i crkvenom kontekstu", dr. sc. Anto Barišić prikazao je brojne zanimljive detalje koje su pratile Šagi-Bunića. Barišić je istaknuo sposobnosti Šagi-Bunića na čelu KBF-a.

- Tada se na mandat dekana biralo svake godine. Moguće da je Šagi-Bunić rekorder po tome koliko je puta bio izabran na mjesto dekana. Prvi put je izabran 1969. godine, kada je bio izabran i za člana prve Međunarodne papinske teološke komisije pri Kongregaciji za nauk vjere na mandat od pet godina i našao se u društvu najistaknutijih teologa svijeta. Slijedi i drugi izbor. Već iz spisa 71. vidimo kako je sve bilo pripremljeno za gradnju nove zgrade na Šalati, istaknuo je Barišić te se osvrnuo na brojne trzavice koju su nastale nakon osnivanja Teološkog društva Kršćanska sadašnjost. Odrazilo se to i na izbor na mjesta pri fakultetu, te je iz Vatikana stigao dopis kako članovi TDKS-a ne mogu biti izabrani. Potom narednih godina su uslijedile brojne poteškoće oko izbora.

- Na zadnji mandat bio je izabran 90./91. te 91./92. kada je napokon i poništena prethodno spomenuta odluka iz Vatikana, naveo je prof. Barišić, koji se u svom izlaganju osvrnuo i na brojne prijetnje smrću koja je dobivao Šagi-Bunić tijekom svog djelovanja. Dr. sc. Barišić je naveo kako je Šagi-Bunić osjetio kako ga pritišću i kako se želi njegova "intelektualna smrt".

Ovo zanimljivo i detaljno predavanje dr. sc. Ante Barišića možete u cijelosti poslušati! Kliknete na link i preuzmete datoteku.

Misao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.