Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Izdanje Gaudete et exsultate / Placuit Deo izašlo iz tiska

Iz tiska je izašao novi, 179. svezak biblioteke Dokumenti, koji u jednom svesku donosi dva dokumenta:

Gaudete et exsultate - Radujte se i kličite
, apostolsku pobudnicu pape Franje o pozivu na svetost u suvremenom svijetu, i
Placuit Deo - Bogu se svidjelo, pismo Kongregacije za nauk vjere biskupima Katoličke crkve o nekim aspektima kršćanskoga spasenja.

Ovo službeno hrvatsko izdanje objavljeno je uz odoborenje Hrvatske biskupske konferencije.

Misao dana

Glosolalija, prema Pavlu, izriče svoje ekstatično mucanje u zazivu „Abba“, i to čini po osposobljenju koje dolazi od Isusova Duha koji govori u nama i daje nam udjela u Isusovu djetinjem odnosu s Bogom. Ranokršćansko se iskustvo Duha u cjelini tumači kao udioništvo u Isusovu odnosu s Bogom, i tako ga se svodi na odnos s Bogom kao Ocem kojega nam posreduje Isus. Ovu pristupačnost Oca u Isusu Ivan potom izriče rečenicom: tko vidi mene, vidi i Oca ( 14,9), pri čemu odgovor „helenisti“ Filipu istodobno treba shvaćati i kao odgovor na čežnju grčkih kršćana za gledanjem – susret s Isusom „gledanje“ je Oca. Dakle, na pitanje spoznaje Boga odgovara se pozivanjem na nasljedovanje Isusa. (Joseph Ratzinger/Benedikt XVI. „Dogma i navještaj“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.