Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Izmolite Časoslov za pokojne uz blagdan Svih svetih

Doba godine kada slavimo svetkovinu Svih svetih, kao i Dušni dan, vrijeme je u kojem se prisjećamo da smo kao putujuća, hodočasnička Crkva povezani s proslavljenom nebeskom Crkvom, kao i trpećom Crkvom. Prisjećamo se i svojih dragih pokojnih i molimo za njih.


Crkva nam daje mogućnost postizanja potpunoga oprosta vremenitih kazni, koji možemo namijeniti sebi ili pokojnima. Apostolska pokorničarna donijela je uredbu kojom se uobičajeni uvjeti dobivanja oprosta prilagođavaju trenutačnim epidemiološkim okolnostima u svijetu (više o tome ovdje).

Inače, Apostolska pokorničarna dikasterije je Rimske kurije i jedan od tri suda Svete Stolice, ali je uloga ovoga suda drukčija: on je sud milosrđa, odgovoran za pitanja oproštenja grijeha u Katoličkoj Crkvi, kao i indulgencijama, odnosno oprostima.

Uredba, odnosno dekret, kaže: „Starije osobe, bolesnici i svi oni koji zbog teških razloga ne mogu izaći iz kuće, na primjer zbog ograničenja donesenih od strane nadležnih tijela za vrijeme pandemije, kako bi se izbjegla veća okupljanja vjernika na svetim mjestima, mogu zadobiti potpuni oprost pod uvjetom da se, ujedinjujući se duhovno sa svim drugim vjernicima, potpuno odreknu grijeha i s nakanom da što prije ispune tri uobičajena uvjeta za postizanje oprosta (sakrament ispovijedi, pričest i molitva na nakane Svetog Oca), pred slikom Isusa ili Blažene Djevice Marije, mole molitve za pokojne, na primjer: Jutarnju i Večernju Časoslova za pokojne, krunicu Blažene Djevice Marije, krunicu Božjem milosrđu, druge molitve za pokojne koje su vjernicima drage, ili da se posvete meditativnom čitanju jednog od evanđeoskih odlomaka koje pred nas stavlja liturgija za pokojne, ili da izvrše djelo milosrđa prikazujući Bogu boli i poteškoće vlastitoga života” (Apostolska pokorničarna, Dekret o potpunom oprostu u studenom, 22. listopada 2020.).
U skladu s ovom preporukom, Kršćanska sadašnjost dala je dopuštenje Hrvatskoj katoličkoj mreži da objavi tekst Jutarnje i Večernje iz Časoslova za pokojne, a objavljujemo ga i ovdje.

Časoslov je službena molitva Crkve kojom posvećuje dan i sve sate, odnosno časove u njemu. Sastoji se ponajprije od psalama, s dodatkom himana, čitanja iz Svetog pisma i drugih molitvi.

Fons: Božanski časoslov obnovljen prema odluci svetoga ekumenskog sabora II. vatikanskog a proglašen vlašću pape Pavla VI., Časoslov Rimskog obreda IV, Vrijeme kroz godinu XVIII - XXXIV, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1997., 1490-1496; 1501-1506.

Copyright by Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Misao dana

Što se tiče trenutka smrti ili oproštaja od ovoga svijeta, nikada to nije trenutak posljednje riječi ili odlaska u ništavilo. To je trenutak velikog uvoda u pravi život u Isusu. (Odilon-Gbènoukpo Singbo, “Evanđeoske mrvice za unutarnju ekologiju”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.