Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Jubilarni dvobroj Kane: Obljetnica s pogledom unaprijed

„Svaka obljetnica ima svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. Tako i obilježavanje 50. obljetnice izlaženja Kane – Kršćanske obiteljske revije. Pola stoljeća neprekinutog uređivanja i izlaženja jednoga takvog obiteljskog mjesečnika, i to u ne uvijek sklonim okolnostima, upućuje prije svega na činjenicu da je takav vjerski mjesečnik potreban Crkvi u Hrvatskoj i danas“, piše Stjepan Baloban na početku svoje kolumne, osvjetljujući tako okosnicu ovoga jubilarnog dvobroja Kane.

U slavljeničkom ruhu, s mozaičnom naslovnicom satkanom od niza starih naslovnica ove vrijedne tiskovine, Kana je ovoga puta objavljena na čak 100 stranica koje uključuju već tradicionalne, ustaljene rubrike, ali i obljetnički blok kojim čitatelj može, kao kakvim vremeplovom, proputovati pedeset godina dugom prošlošću ove revije. Taj su dio obogatili brojni Kanini prijatelji i suradnici. Posebnu važnost nose dva razgovora koja je Mirko Ivanjek vodio s Vladimirom Pavlinićem (glavnim urednikom od 1970. do 1972.) i Albertom Turčinovićem (glavnim urednikom od 1978. do 2018.). U tim se razgovorima otkriva kako se Kana tematski gradila oko ideje koncilske obitelji i koncilskoga duha, s kojim se sve teškoćama susretala i kako ih je godinama nadrastala.

U jednoj od najdugovječnijih Kaninih rubrika, Pitanju sadašnjega trenutka, Josip Grbac u ovom broju piše o iskustvima koja smo doživjeli i lekcijama koje smo naučili tijekom epidemije koronavirusa, dok nas Bono Zvonimir Šagi vodi kroz svoje zanimljivo duhovno promišljanje naslovljeno Tržište i čovjek na njemu, propitujući svetost čovjeka i povratak na Božji zakon. Za Žensku stranu medalje ovoga je puta pisala Bruna Velčić (Žene i papa Franjo: potreba i želja za istinskim dijalogom), a također vezano uz papu Franju pisao je Krešimir Cerovac osvrnuvši se na 5. obljetnicu njegove enciklike Laudato si. U Obiteljskom savjetniku pročitati se mogu teme poput Djeca i odrasli u kriznim situacijama, Riječ kao pouka, blagoslov, utjeha i lijek te članak o vrijednosti radnih navika djece.

Značajan je i razgovor s prof. dr. Arnoldom Benzom, astrofizičarem koji vrlo zanimljivo piše o Stvoritelju i vjeri s polazišta znanosti kojom se bavi, a čije je tri knjige na hrvatskom jeziku izdala Kršćanska sadašnjost. U ovom sadržajno i vizualno bogatom dvobroju Kane čitatelj će susresti još mnogo zanimljivih tema, od putopisa, umjetnosti, duhovno-teoloških tema i meditacija do onih društveno-političkih. Cijeli dvobroj ponovno će kroz nekoliko dana biti dostupan i online te će ga se moći čitati u digitalnoj verziji na poveznici kana.ks.hr.

Sadašnja glavna urednica Kane, Maja Petranović, u Uvodniku ovoga dvobroja istaknula je da Kana „i dalje želi nastaviti kročiti kao pouzdana i postojana aktualnost koju i dalje izručujemo vama i budućnosti. Što god će joj ta budućnost donijeti, neka ostane na istoj brazdi zaoranoj prije točno 50. godina, jedinstvena izgledom i poslanjem, ne umarajući se u čitanju znakova vremena te imajući u prvom planu obitelj. Baš onako kako su ju do danas izgrađivali njezini urednici i brojni suradnici, uvijek u brižnom okrilju i podršci glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti.“

Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.