Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Jubilarni dvobroj Kane: Obljetnica s pogledom unaprijed

„Svaka obljetnica ima svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. Tako i obilježavanje 50. obljetnice izlaženja Kane – Kršćanske obiteljske revije. Pola stoljeća neprekinutog uređivanja i izlaženja jednoga takvog obiteljskog mjesečnika, i to u ne uvijek sklonim okolnostima, upućuje prije svega na činjenicu da je takav vjerski mjesečnik potreban Crkvi u Hrvatskoj i danas“, piše Stjepan Baloban na početku svoje kolumne, osvjetljujući tako okosnicu ovoga jubilarnog dvobroja Kane.

U slavljeničkom ruhu, s mozaičnom naslovnicom satkanom od niza starih naslovnica ove vrijedne tiskovine, Kana je ovoga puta objavljena na čak 100 stranica koje uključuju već tradicionalne, ustaljene rubrike, ali i obljetnički blok kojim čitatelj može, kao kakvim vremeplovom, proputovati pedeset godina dugom prošlošću ove revije. Taj su dio obogatili brojni Kanini prijatelji i suradnici. Posebnu važnost nose dva razgovora koja je Mirko Ivanjek vodio s Vladimirom Pavlinićem (glavnim urednikom od 1970. do 1972.) i Albertom Turčinovićem (glavnim urednikom od 1978. do 2018.). U tim se razgovorima otkriva kako se Kana tematski gradila oko ideje koncilske obitelji i koncilskoga duha, s kojim se sve teškoćama susretala i kako ih je godinama nadrastala.

U jednoj od najdugovječnijih Kaninih rubrika, Pitanju sadašnjega trenutka, Josip Grbac u ovom broju piše o iskustvima koja smo doživjeli i lekcijama koje smo naučili tijekom epidemije koronavirusa, dok nas Bono Zvonimir Šagi vodi kroz svoje zanimljivo duhovno promišljanje naslovljeno Tržište i čovjek na njemu, propitujući svetost čovjeka i povratak na Božji zakon. Za Žensku stranu medalje ovoga je puta pisala Bruna Velčić (Žene i papa Franjo: potreba i želja za istinskim dijalogom), a također vezano uz papu Franju pisao je Krešimir Cerovac osvrnuvši se na 5. obljetnicu njegove enciklike Laudato si. U Obiteljskom savjetniku pročitati se mogu teme poput Djeca i odrasli u kriznim situacijama, Riječ kao pouka, blagoslov, utjeha i lijek te članak o vrijednosti radnih navika djece.

Značajan je i razgovor s prof. dr. Arnoldom Benzom, astrofizičarem koji vrlo zanimljivo piše o Stvoritelju i vjeri s polazišta znanosti kojom se bavi, a čije je tri knjige na hrvatskom jeziku izdala Kršćanska sadašnjost. U ovom sadržajno i vizualno bogatom dvobroju Kane čitatelj će susresti još mnogo zanimljivih tema, od putopisa, umjetnosti, duhovno-teoloških tema i meditacija do onih društveno-političkih. Cijeli dvobroj ponovno će kroz nekoliko dana biti dostupan i online te će ga se moći čitati u digitalnoj verziji na poveznici kana.ks.hr.

Sadašnja glavna urednica Kane, Maja Petranović, u Uvodniku ovoga dvobroja istaknula je da Kana „i dalje želi nastaviti kročiti kao pouzdana i postojana aktualnost koju i dalje izručujemo vama i budućnosti. Što god će joj ta budućnost donijeti, neka ostane na istoj brazdi zaoranoj prije točno 50. godina, jedinstvena izgledom i poslanjem, ne umarajući se u čitanju znakova vremena te imajući u prvom planu obitelj. Baš onako kako su ju do danas izgrađivali njezini urednici i brojni suradnici, uvijek u brižnom okrilju i podršci glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti.“

Misao dana

U Bibliji su vrlo česti »medicinski« izvještaji koji se odnose na događaje koji su se odvijali tijekom dugoga razdoblja njezina pripovijedanja i na sam svakodnevni život židovskoga naroda. Gledišta su to ne manje zanimljiva od onih ambijentalnih ili povijesnih, pokazatelji su higijenskih navika, običaja i praksa savršeno uklopljenih u vez događaja koji su se zbivali od trenutka stvaranja pa do povratka Židova u domovinu. Takvi medicinski izvještaji su u stvari mnogo češći no što se na prvi pogled čini. (Luciano Sterpellone, Mislim da treba imati dobro na pameti upravo osjećaj za vrijeme. Mnogi kažu da je karakteristika kršćanstva što ima osjećaj za vrijeme, tj. kršćani su ga imali, znali su da nije ovo vrijeme samo da se otrpi, da se preživi, nego su bili zainteresirani da se u tom vremenu nešto događa i nešto ostvari. (Aldo Starić, „Kršćanska vjera”) u Bibliji”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.