Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kana, kršćanska obiteljska revija - ožujak 2014.

Novi broj Kršćanske obiteljske revije Kana za mjesec ožujak dobrim je dijelom posvećen oproštaju od nekadašnjeg direktora Kršćanske sadašnjosti, zauzetoga teologa, pisca i Kanina kolumnista dr. Adalberta Rebića.

U Pitanju sadašnjeg trenutka Josip Grbac ponovno propituje dvije temeljne vrednote u ljudskome društvu: spolnost i smrt i tvrdi da je društvo koje nije sposobno kvalitetno kontrolirati i osmisliti ta područja „osuđeno na propast“ pri čemu se osobito referira na belgijski zakon o eutanaziji koji je donesen polovicom veljače i prema kojem roditelji imaju pravo zatražiti eutanaziju za svoje malodobno dijete, što je povijesni iskorak.

Grbac dosjetljivo primjećuje kako su nekako u isto vrijeme u Belgiju iz Kine stigle pande, „kojima se do sada nitko nije sjetio osporiti pravo na život“, a djeca su ih dočekala s oduševljenje, ali možda i malo zavidno.

Pitanjem belgijskoga zakona o eutanaziji bavi se u svojoj kolumni i Tonči Matulić nazivajući ga „obračunom s teško i neizlječivo bolesnom djecom“.

Prvoj godišnjici pontifikata pape Franje bavi se Stjepan Baloban, a  Bono Zvonimir Šagi nastavlja svoje teološko promišljanje ljudskoga društva i Crkve u njemu.

„U odnosu Crkve i društva, određivanju njezina položaja u građanskom, sekularnom društvu, spoznaji i prepoznavanju njezina autentično kristološkog identiteta unutar ljudskoga društva najvažnije je u svakom vremenu pravilno shvatiti autonomiju ovozemnih stvarnosti“, kaže o. Bono.

Milan Šimunović u već 13. feljtonu nastavlja promišljati Crkvu budućnosti kao Crkvu „izlaska“, a Vladimir Pavlinić piše o urotama i slobodnome tisku te za primjer uzima Englesku.

O sirijskome ratu, promjeni vlasti u Egiptu i regionalnoj stabilnosti Mediterana piše Tonči Tadić, a Darko Gašparović svoju je kolumnu posvetio 100. obljetnici smrti Antuna Gustava Matoša.

U Kani se nalazi cijeli niz članaka o Crkvi, društvu, kulturi, sportu i umjetnosti, a sve pod vidikom koristi i izgradnje kršćanskih obitelji.

Misao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.