Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kana, ožujak 2012.

U novome broju Kane za ožujak 2012. godine Josip Grbac se u tekstu „Eksperimentiranje s Hrvatskom“ kritički osvrnuo na izjavu Radimira Čačića kako će, ako projekt investicija ne uspije, napustiti Vladu“, što komentator ocjenjuje uznemirujućim. No, on tvrdi da se ne eksperimentira samo na gospodarskom planu, nego i na planu bioetike i visokoga školstva. „Što reći ako ministar zdravstva eksperimentira s pojmom ljudskog života tvrdnjom kako se početak ljudskoga života može proizvoljno tumačiti?“ Slično misli i o visokome školstvu. „Objeručke smo prihvatili tzv. bolonjska pravila obrazovanja a da uopće nismo mislili jesmo li na to spremni, imamo li dostatan kadar, infrastrukturu, gdje se taj bolonjski proces može, a gdje ne može primijeniti“. Prema novoj se Vladi kritički odredio i Tonči Tadić u svojoj kolumni političkih tema i u tekstu „Nadzorni odbori za političku nedosljednost“. „Hrvatski birači nisu tražili previše na prošlim izborima. Tražili su poštenu vlast, čiji su čelni ljudi daleko od sudskih progona. Dobili su zauzvrat vlast koja radi navodnih ljudskih prava tolerira nešto posve suprotno. Odnosno ono što ni u ludilu ne bi tolerirala svojim političkim protivnicima. Ne usuđujem se niti pomisliti što bi sve sadašnja vlast izgovorila u Saboru da je kojim slučajem u oporbi i da ovakve odluke donosi neka druga vlada“, piše on. U kritičkom tonu napisana je i kolumna Stjepana Balobana “'Gospodari novca' i ideologija profita“ u kojoj se, među ostalim, osvrće i na novi crkveni dokument za reformu financijskog sustava. Osvrćući se na hrvatske prilike, on piše: „Bez obzira na realne financijske teškoće i državna zaduženja, na prvom mjestu moraju biti ljudi, odnosno oni koji su se našli u dužničkoj krizi, nemaju posao ili su iz ovog ili onog razloga gubitnici globalizacijskih procesa“. Na svoj način o tome piše, samo s pozicije moralne teologije, i Tonči Matulić u tekstu „Oholost je tvornica lažne svijesti“. Na aktualna društvena zbivanja, posebice uz osvrt na prosvjede poljoprivrednika i mljekara, osvrće se i V. Martinac u tekstu „Hladna je noć uz traktor“. Hrvoje Špehar piše o tome treba li znanost odgovarati potrebama tržišta rada ili obrnuto, Darko Gašparović ponovno se osvrće na kardinala Alojzija Stepinca i to u kontekstu pravednika među narodima, o novim oblicima evangelizacije, posebice u Hrvatskoj, razmišlja Bono Zvonimir Šagi, Franjo Šanjek piše feljton o Papinskoj državi i o njezinom odnosu prema Hrvatskoj, Adalbert Rebić napisao je tekst o križnom e putu pod biblijsko-teološkim vidom, Matija Maša Vekić predstavila je kipara Šimu Vulasa, a o odnosu igre i medija piše Marina Babić. U Kani, kao i obično, na 76 stranica u boji, obilje korisnoga štiva i tema za svakoga člana kršćanske obitelji.

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.