Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kardinal Bozanić obratio se javnosti i izrazio ljudsku, kršćansku i biskupsku blizinu svima koji trpe

Nakon potresa koji je u nedjelju 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u ponedjeljak 23. ožujka uputio je vjernicima i građanima Hrvatske riječi ohrabrenja izrazivši ljudsku, kršćansku i biskupsku blizinu svima koji trpe.


Na početku obraćanja vjernicima putem Hrvatskog katoličkog radija (HKR)  i Hrvatske radiotelevizije (HRT), kardinal Josip Bozanić iskazao je zajedništvo i blizinu sa svima koji su ovih dana pogođeni potresom i opasnošću od zaraze koronavirusom kazavši kako smo svi pred jednim izazovom. “Izražavam ljudsku, kršćansku i biskupsku blizinu svima koji trpe. Osobito ovog trenutka mislim na srednjoškolku koja je najviše strada, molim za nju i izražavam blizinu njezinim roditeljima. Zahvaljujem Bogu da ovaj potres nije donio ljudskih žrtava. Bog nas je od toga sačuvao. Ovo je izazov i znak za sve nas, ali i poziv na solidarnost, zajedništvo i blizinu. I ja sam jedan od onih koji ovih dana nisu u svojoj kući ili stanu. Nisam mogao ostati u Nadbiskupskom dvoru jer je oštećen. Ali, živimo zajedništvo.”

“Bio sam na nogama kad se dogodio potres, molio sam Boga”, otkrio je kardinal Bozanić. Uz Zagrebačku katedralu u potresu je teško oštećen i Nadbiskupijski dvor te je, kako je rekao Uzoriti, u prilično lošem stanju. “Statika je loša. Trebamo prvo čuti mišljenje stručnjaka prije svake druge odluke.”


Govoreći o oštećenjima na katedrali kardinal je rekao, kako se čini, da katedrala nema velikih unutarnjih oštećenja. “Najviše je stradao južni toranj. Nije samo otpao križ, nego se i desetak metara ispod sve slomilo i razbilo. Križ još nismo našli. Ne znamo je li ispod kamenja ili u krovu Nadbiskupskog dvora. Puno je kamenja i puno je materijala oko katedrale.”

Pitanje sanacije tek slijedi, kazao je kardinal Bozanić istaknuvši kako je danas najvažnije govoriti o ljudima. “Želim suosjećati sa svima koji dijele istu sudbinu. Moramo misliti prvenstveno na obitelji koje su ostale bez stana, bez kuće. Ima i oštećenih crkava i župnih kuća u Zagrebu i izvan Zagreba. Čuo sam se sa župnicima. Svi trebamo pokazati solidarnost. Čovjek je na prvom mjestu. Treba pomoći najprije najpotrebnijem. Doći će na red i ostalo.”
Poruka podrške vjernicima i građanima Hrvatske

Kardinal Bozanić pozvao je sve vjernike na molitvu. “Želim istaknuti da nas Bog sve jako ljubi. I u ovome trebamo vidjeti znak Božje blizine. Situacija s koronavirusom je izazov. Moramo biti ozbiljni i poštivati propise i tako pomoći jedni drugima. Budimo više solidarni, bliži jedni drugima. Čovjek svoju veličinu pokazuje kad se susretne s izazovom.” Svaki dan svećenici slave euharistiju i narod je pozvan biti duhovno povezan sa svećenicima, poručuje Uzoriti.

“Jučer sam razmišljao, što bi bilo da biskupi nisu dali odredbu protekli tjedan. Tog jutra, u nedjelju, u šest sati se otvaraju crkve, u njima bi bio narod. U bazilici Srca Isusova pao je strop. Koliko bi tu bilo mrtvih ljudi? Tako da nas je Bog sačuvao i na drugi način. S druge strane, Isusova prisutnost je trajno među nama u euharistiji.  Želio bih istaknuti još jednu znakovitost. Mi smo u programu za Susret hrvatske katoličke mladeži odredili dvije crkve koje čuvaju dva blaženika – bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivana Merza, da će to biti crkve za sabranost, razmišljanje, hodočašće, ispovijed. I upravo su te dvije crkve – katedrala i bazilika Srca Isusova na neki način sada postali znakovi i u ovome. Sigurno da s Nebesa imamo zagovor i bl. Stepinca i bl. Merza za sve nas, posebice za katoličku mladež. Morat ćemo razmišljati o odgodi Susreta hrvatske katoličke mladeži, ali priprema koja je počela treba biti posebno opečaćena bl. Stepincem i bl. Merzom.”


Kardinal Bozanić jučer je misu slavio u Bogosloviji u kojoj je privremeno smješten. “Slavio sam misu zahvalnicu što je nakon jučerašnjeg potresa Bog sačuvao živote. Čovjek je najvažniji, ljudski život je najvažniji. Mi ne znamo što je sve u naumu Božjem i kojim nas putevima i znakovima vodi. U srijedu je Blagovijest i Papa nas poziva da budemo posebno povezani s Marijom koja nam je donijela Isusa i da zaufano molimo pomoć za sve bolesne i za zaustavljanje prijetnje koronavirusa, a mi u Zagrebu trebamo moliti i za sve stradale u potresu.”

Misao dana

U Bibliji su vrlo česti »medicinski« izvještaji koji se odnose na događaje koji su se odvijali tijekom dugoga razdoblja njezina pripovijedanja i na sam svakodnevni život židovskoga naroda. Gledišta su to ne manje zanimljiva od onih ambijentalnih ili povijesnih, pokazatelji su higijenskih navika, običaja i praksa savršeno uklopljenih u vez događaja koji su se zbivali od trenutka stvaranja pa do povratka Židova u domovinu. Takvi medicinski izvještaji su u stvari mnogo češći no što se na prvi pogled čini. (Luciano Sterpellone, Mislim da treba imati dobro na pameti upravo osjećaj za vrijeme. Mnogi kažu da je karakteristika kršćanstva što ima osjećaj za vrijeme, tj. kršćani su ga imali, znali su da nije ovo vrijeme samo da se otrpi, da se preživi, nego su bili zainteresirani da se u tom vremenu nešto događa i nešto ostvari. (Aldo Starić, „Kršćanska vjera”) u Bibliji”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.