Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kardinalu Mülleru dodijeljen prvi počasni doktorat Hrvatskoga katoličkog sveučilišta

Danas, u srijedu 9. studenoga 2016. godine, našem autoru, kardinalu Gerhardu Ludwigu Mülleru, pročelniku Kongregacije za nauk vjere, u prostorijama Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, dodijeljen je prvi počasni doktorat Hrvatskoga katoličkog sveučilišta iz Zagreba. Detaljnije o boravku kardinala Müllera u Zagrebu može se saznati na http://www.unicath.hr/ i http://www.zg-nadbiskupija.hr/.

Podsjećamo da je kardinal Müller naš autor i upravo je knjiga Siromaštvo – izazov za vjeru prva njegova knjiga prevedena na hrvatski jezik. Trenutno je u pripremi i druga knjiga kardinala Müllera u izdanju KS-a,  Bog i njegova povijest, koja će biti u prodaji krajem studenoga. 


Kardinal Gerhard Ludwig Müller pročelnik je Kongregacije za nauk vjere, predsjednik Međunarodne teološke komisije, predsjednik Papinske biblijske komisije te predsjednik Papinske komisije 'Ecclesia Dei'. 

Rođen je 31. prosinca 1947. u Finthenu, predgrađu grada Mainza u obitelji Martina i Liobe r. Straub. Nakon završenog studija filozofije i teologije u Mainzu, a kasnije u Münchenu, Freiburgu i Breisgau, 1977. godine postiže doktorat pod mentorstvom profesora, kasnije kardinala, Karla Lehmanna. Godinu kasnije službuje na trima župama te kao vjeroučitelj u dvjema srednjim školama. Godine 1985. postaje profesorom, a godinu dana kasnije preuzima Katedru dogmatske teologije na Ludwig-Maximilian sveučilištu u Münchenu. 

Papa Ivan Pavao II. imenuje ga 1. listopada 2002. godine biskupom Regensburga. Za vrijeme svog biskupovanja ističe se posebnim osjećajem za kulturu, za liturgiju te dobrotvornim radom. Godine 2012. papa Benedikt XVI. predlaže ga za pročelnika Kongregacije za nauk vjere, da bi ga papa Franjo 21. rujna 2013. godine imenovao na tu dužnost. Za kardinala ga je kreirao papa Franjo 22. veljače 2014. godine. Kardinal Müller autor je mnogih knjiga i znanstvenih članaka te dobitnik četiriju počasnih doktorata katoličkih sveučilišta u Poljskoj i Peruu.

Misao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.