Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Knjiga mjeseca: "Hrđa. Pobijediti korupciju u Crkvi i društvu"

Kršćanska sadašnjost pokrenula je novu akciju Knjiga mjeseca, stavivši na popust od 30 % knjigu Hrđa. Pobijediti korupciju u Crkvi i društvu. Riječ je o knjizi razgovora kardinala Petera Turksona, prefekta Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, i Vittorija Albertija, filozofa i djelatnika Dikasterija. Predgovor knjizi napisao je papa Franjo, stavljajući naglasak na ozbiljnost i opasnost koju korupcija donosi u svim slojevima društva, pa i u Crkvi.»Korupcija je«, kaže papa Franjo, »oblik blasfemije koja novac pretvara u božanstvo, koja od blagostanja, iskorištavanja čini boga«. »Svi smo mi grešnici, nastavlja, »a grešnik se može iskupiti, može nadići samoga sebe, obratiti se i osloboditi se. Grijeh se može oprostiti, korupcija ne. Korumpiranog čovjeka transcendencija zamara pa ne vidi svoju ograničenost. Korumpirani ne traži oprost. To je kršćanski stav« – riječi su to pape Franje, koje je u knjizi Hrđa, koju je Kršćanska sadašnjost objavila na hrvatskom jeziku, ponovio Vittorio V. Alberti, filozof i djelatnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja. Iz razgovora filozofa Albertija s kardinalom Peterom K. A. Turksonom nastala je knjiga koja sabire temu svoga zla koje nosi korupcija, i to ona koja je, uz sva područja društva, ušla i u Crkvu.

Korumpirani živi dvostruki život, kaže Franjo: laskav izvana, istrošen unutra. Papa je to stanje nazvao »lakiranom trulošću«. Grešnik učini grijeh, ali se može pokajati; čak i ako je slab i ne polazi mu to za rukom, u njemu postoji barem mogućnost za kajanje, da nadiđe samoga sebe. Korumpirani, naprotiv, nije ponizan upravo na duhovnoj razini u pogledu onoga što je počinio, jer je uvjeren da je na pravom putu, čak i više od toga: ne postavlja si uopće pitanje o tome što je pravo a što krivo. Iz toga slijedi još jedna razlika: između grijeha i sablazni. Grijeh činimo svi, a sablazan oni među nama koji su korumpirani, ističe Turkson.
I papa Franjo i kardinal Turkson progovorili su o korumpiranom političaru, korumpiranom ekonomistu i korumpiranima u Crkvi. Kako stoji u Hrđi, djelovanje te trojice inzistira na jednoj posljedici: zlo prema nedužnima, pogotovo bespomoćnima, siromašnima.

»Korumpirani je sam po sebi sablazan, sablažnjava ljude, a Bog se tome protivi zato što ovaj izrabljuje nezaštićene, a izrabljujući ih čini ih svojim slugama, svojim robovima i još gore od toga – ako je riječ o onima koji vjeruju u Boga – prepreka je njihovoj vjeri u Boga«, ističe Turkson te dodaje da je, što se tiče društva, korupcija snažna napast onih koji imaju moć, bilo političku, ekonomsku, crkvenu ili kulturnu. To vrijedi za vlast općenito, ako onaj u čijoj je ruci njome dobro ne upravlja.

Knjigu se do kraja listopada u knjižarama Kršćanske sadašnjosti može kupiti po 30 posto nižoj cijeni, a više o knjizi pročitajte ovdje.

Misao dana

Što se tiče trenutka smrti ili oproštaja od ovoga svijeta, nikada to nije trenutak posljednje riječi ili odlaska u ništavilo. To je trenutak velikog uvoda u pravi život u Isusu. (Odilon-Gbènoukpo Singbo, “Evanđeoske mrvice za unutarnju ekologiju”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.