Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kratki osvrt na Teološki četvrtak - (Ne)Nasilna komunikacija

Teološki četvrtak za mjesec ožujak održan je sinoć o temi "(Ne)Nasilna komunkacija" o kojoj su govorili novinar i urednik na HRT-u prof. Mislav Togonal, znanstvenica koja se bavi biblijskom hermeneutikom, spisateljica, prevoditeljica i pjesnikinja dr. Jadranka Brnčić te mirovni aktivisti i teolozi Otto Raffai i prof. Ana Marija Raffai.


Togonal je ukazao na više primjera nasilnoga govora u javnim medijima, posebice onima koje on vodi, naglašivši kako mediji žive od sukobljavanja dviju ili više strana, dr. Brnčić je ukazala na neke primjere netolerantnog i čak nasilnog govora u samoj Crkvi dok je bračni par Raffai na više primjera pokazao kako djelovati nenasilno i kako je odabir nenasilnoga komuniciranja druga riječ za evangelizaciju.
Svi govornici referirali su se na evanđelje i na papu Franju, a brojna publika vrlo je aktivno sudjelovala u plodnoj diskusiji koja se povela nakon izlaganja.

Sljedeći teološki četvrtak bit će 28. travnja o temi "Katolički intelektualac - tko je to?". Sudjelovat će dr. sc. Ružica Pšihistal s FF u Osijeku, dr. sc. Željko Tanjić, rektor HKS-a i o. Srećko Koralija, mladi i perspektivni dominikanac.

Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.