Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kršćanska sadašnjost u Rimu na predstavljanju niza djela pape Franje

Kršćanska sadašnjost dio je novoga velikog projekta Vatikanske izdavačke kuće (Libreria Editrice Vaticana, LEV) koja priprema kolekciju djela pape Franje ekumenskoga poziva „scambio dei doni“ („razmjena darova“). Zbirka je to koja obuhvaća izdanja s dosad neobjavljenim Papinim tekstovima i govorima, u koja predgovorom uvode braća i sestre, predstavnici drugih kršćanskih Crkava i crkvenih zajednica.


Ekumenski dijalog „nije samo izmjena misli. On je uvijek u stanovitoj mjeri 'izmjena darova'“, napisao je to sveti Ivan Pavao II. u svojoj enciklici o ekumenizmu „Ut unum sint“ 1995. „Scambio dei doni“ („razmjena darova“) upravo je naslov koji je Vatikanska izdavačka kuća odabrala za originalni niz tekstova pape Franje.

Ovaj međunarodni projekt svečano je predstavljen u Rimu 9. prosinca 2019., u palači Della Rovere, sjedištu Viteškoga reda Svetoga Groba u Jeruzalemu. S obzirom na to da Kršćanska sadašnjost sudjeluje u projektu kao hrvatski izdavač te trenutno priprema hrvatska izdanja prvih dvaju naslova ovoga niza („Molitva” i „Naša majka Zemlja”), predstavljanju su prisustvovali direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti, Stjepan Brebrić te pomoćnica glavnoga urednika, Maja Petranović.

Direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti, Stjepan Brebrić s
direktorom Vatikanske izdavačke kuće (LEV), Giuliom Cesareom

 
Direktor LEV-a, Giulio Cesareo i
pomoćnica glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti, Maja Petranović


Na predstavljanju su govorili kardinal Edwin F. O’Brien, veliki meštar Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskog, Andrea Tornielli, urednik Dikasterija za komunikacije u Vatikanu, nadbiskup Ian Ernest, ravnatelj Anglikanskog centra u Rimu i predstavnik anglikanske zajednice pri Svetoj Stolici te švicarski kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana.

Andrea Tornielli, urednik Dikasterija za komunikacije u Vatikanu, istaknuo je nit koja povezuje prva dva naslova ovoga niza: „Naša majka Zemlja“ s predgovorom ekumenskoga patrijarha iz Carigrada Bartolomeja I. i „Molitva. Dah novog života“, s predgovorom moskovskog patrijarha Kirila. „Poveznica je ekumenizam vjernika, 'praktični ekumenizam', koji se očituje u zajedničkim inicijativama kršćana i u zajedničkoj molitvi koju pokreću molitvene osmine za kršćansko jedinstvo“, kazao je.

Kršćanska sadašnjost dobila je pravo prevesti i objaviti na hrvatskome jeziku djela:
„Molitva, Dah novoga života“ s predgovorom moskovskog patrijarha Kirilla

i „Naša majka Zemlja“ s predgovorom ekumenskog patrijarha Bartolomeja.


Među ostalim prijevodima, na predstavljanju su najavljena i hrvatska izdanja spomenutih knjiga u pripremi Kršćanske sadašnjosti te se uskoro očekuje njihovo objavljivanje.  Direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti, Stjepan Brebrić, vezano uz ovaj značajni događaj u Rimu kratko je izjavio:

„Kršćanska sadašnjost redovito objavljuje Papine tekstove i prati njegovu misao. Ekumenizam je jedno od temeljnih karaktera našega izdavačkog profila te od početka imamo biblioteku Ekumena. Smatramo stoga posve prirodnim uključiti se u izdavanje ovih tekstova ekumenskoga karaktera u kojem kao ravnopravni međunarodni suizdavač sudjelujemo od samih početaka ovoga projekata koji je pokrenula izdavačka kuća Libreria Editrice Vaticana“, kazao je Brebrić te dodao da „novi niz 'scambio dei doni' svakako unosi određenu svježinu i otvara novo poglavlje u ekumenskom i međureligijskom dijalogu.“


Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.