Kršćanska sadašnjost d.o.o.

KS-ov susret s dr. Lushom Gjergjijem

Danas je neuobičajeno da poslije predstavljanja knjiga(e) čitatelj stoji u podugačkom redu i kupuje više naslova jednoga autora, a upravo takvu svečanost je doživio autor dr. Lush Gjergji, ponajbolji poznavatelj djela i života sv. Majke Terezije i njezin prijatelj, sunarodnjak Albanac, subrat i biograf, generalni vikar Apostolske administrature u Prizrenu. I ne samo to, Osječani su tijekom održanoga "Susreta s autorom" 6. ožujka u knjižari Kršćanske sadašnjosti "Dr. Josip Turčinović" imali privilegij iz "prve ruke" od don Lusha slušati o njegovoj suradnji i prijateljstvu sa Josipom Turčinovićem po kojemu je nazvana KS-ova knjižara u Osijeku, duhovnim izazovima na vrelima djelatne ljubavi prema Kristu sv. Majke Terezije iz Kolkate, o posveti katedrale Majke Tereze u Prištini (blagoslovljena 5. rujna 2010.) početkom rujna 2017. kada se Crkva nada pohodu pape Franje, zatim o ne(pre)poznatim primjerima darivanja kršćanske ljubavi u životima velikana 20. stoljeća, o don Lushovim djelima mirotvorstva na Kosovu 90-tih godina i kršćanskim plodovima zagovaranja politike nenasilja.

"Susret s autorom" 65 autorskih naslova na hrvatskom, albanskom i talijanskom jeziku, od kojih je 16 na hrvatskom objavio KS, a 16 knjiga posvećeno je Majci Tereziji, vodio je don Anton Šuljić, ističući desetak KS-ovih naslova knjiga (ostale rasprodane).

Iz susreta sa sveticom Majkom Terezijom dr. Gjergji se prisjetio trenutka kada mu je misionarka uzela ruke predajući "evanđelje u pet prstiju", odnosno najljepši ispit savjesti: "Na svakom prstu ruke jedna je riječ: 'Što danas činim za Boga?' i 'Što danas činim za čovjeka?', kazala je. Ujutro kada se probudiš i prekrižiš, navečer kad ideš na počinak, ispitaj savjest s tih pet riječi: 'Što danas učinih za Boga, što danas učinih za čovjeka?'


Govoreći o prijateljstvu sa dr. Turčinovićem i tiskanju katoličkog glasila Drita na albanskom, don Lush je podsjetio: "Od 1967. godine Albanija je službeno bila ateistička država, a Katolička Crkva u pravom smislu riječi bila je u katakombama te je 1977. Drita tiskana u Prizrenu, pet godina u Sarajevu u "Oslobođenju", ujedno tiskari jugoslavenske partije, ali tiskanje je zaustavljeno jer "Drita piše protiv armije". Godine 1980.-1981. o tome sam razgovarao sa velikim prijateljem i bratom svećenikom Josipom Turčinovićem, koji je ponudio tiskanje u Zagrebu. Bio je to bratski, prijateljski spas za našu Crkvu. Turčinović je vjerovao Božjoj riječi i pisanoj riječi, živio je za katolički tisak, bio i ostao životno nadahnuće za katolički život. Kada bih došao u Zagreb, pitao bi: 'Kako si? Što si napisao za nas?' Šesnaest knjiga objavljenih na hrvatskom isključivo su nadahnuće, poticaj i njegova zasluga", kazao je dr. Gjergji. Susret je bio prigoda za razgovor o knjigama: Majka ljubavi (koju je osobito volio papa Ivana Pavao II.), Velikani XX. stoljeća (podnaslov: Ljubav koja ne umire), Pobjeda križa, Ljubav nije ljubljena, Glas šutnje, Pozvani na zajedništvo, zatim o trilogiji duhovne ostavštine Majke Terezije (Živjeti s Kristom, Ljubiti s Marijom, Svjedočiti s Crkvom) te o knjizi Svećenik – Kristov učenik.U razgovoru s prof. Šuljićem gost je govorio o Božjoj prisutnosti u vidljivim djelima ljubavi na Kosovu, konkretno "na proslavi  izmirenja  i života  1.  svibnja  1990.  godine  na poljani blizu  Dečana gdje se oprostilo 1275 krvnih slučajeva kada se pola  milijuna  ljudi  okupilo bez medijskog pozivanja i bez ijednog policajca, izvan sustava, kada su ljudi došli proslaviti život, praštanje i mir, a 200 obitelji koje su bile u krvnoj osveti i svađi su se pomirile". Bilo je riječi i o prvom kosovskom predsjedniku Ibrahimu Rugovi (zaslužnom za gradnju katedrale posvećene Majci Terezi u Prištini, upamćenom po riječima 'Katolička Crkva niknut će iz podzemlja') te je don Gjergji zaključio: "Božje je djelo, čudo što je sve veći broj obraćenika s islama na kršćanstvo i sve više krštenih na Kosovu gdje danas živi više od 50000 katolika".Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

Misao dana

Kad gledamo Baptističku crkvu, Luteransku crkvu, Anglikansku crkvu, Prezbiterijansku crkvu, Metodističku crkvu, Rimokatoličku crkvu, ovu ili onu crkvu, vidimo da svaka propovijeda svog Isusa, skupljajući novac, gradeći nova zdanja, braneći svoje granice. Sve to izgleda nepodnošljivo, nepodnošljivo licemjerno! Gdje je naša nada? Gdje su danas proroci mira? (Jean Vanier, „Slomljeno tijelo“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.