Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Lipanjska Kana

U lipanjskome broju Kane Josip Grbac u svojoj kolumni piše o Recesiji kao zmaju izvan kontrole. On se, među ostalim, pita je li nespašavanje Grčke objektivno egzistencijalno pitanje opstanka Europske unije ili se iza svega krije interes onih koji su golemi novac investirali u tu zemlju. Zdravom razumu, piše Grbac, nije shvatljivo da je jedini izlaz iz recesije štednja na svemu, čak i najugroženijim slojevima ljudi. U tom kontekstu osvrće se i na revizije ugovora o radu pri čemu se stječe dojam da je Vladi jedino stalo do toga da problem recesije prebaci na džep građana. Kada bi današnja hrvatska politika na rješavanje tih i sličnih problema prionula s toliko žara kakvim je prionula mijenjanju zakona o umjetnoj oplodnji ili na preispitivanje sponzorstva Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu, vjerojatno bi nam perspektiva izlaska iz krize bila svjetlija, piše Grbac. O pošasti tzv. zakonomanije piše Stjepan Baloban u svojoj kolumni kritizirajući žurnost i površnost tih postupaka, a osobito zakon prema kojem se, u određenim slučajevima, zakonski obvezuje svećenika da otkrije ispovjednu tajnu. Baloban primjećuje da cjelokupna crkvena javnost uopće nije na to reagirala, a što je još žalosnije niti crkveni pravnici nisu na to upozorili. O čemu je riječ, pročitajte u novome broju Kane. Svoja teološka razmišljanja i u ovome broju nastavljaju Tonči Matulić tekstom koji je naslovio Iskušavanje Boga oholom molitvom i Bono Zvonimir Šagi tekstom: Kršćanska inicijacija i proces evangelizacije. U Kani se može pročitati opširna reportaža o susretu hrvatske katoličke mladeži u Sisku, ali i osvrt na novu francusku politiku prema Europi iz pera Hrvoja Špehara. Na istoku ništa novo napis je Tončija Tadića kojim se osvrće na izbor i inauguraciju Tome Nikolića kao predsjednika Srbije. Tadić ocjenjuje da je to za Hrvatsku povoljan i očekivan događaj jer je riječ o skidanju krinki. U drugom napisu Jacqueline Otilije Bat upoznaje nas s kršćanskom spomeničkom baštinom Kvarnera. Ovaj put riječ je o crkvama i zvonicima grada Raba. Antonija Hrvatin Roth piše o tome kad biskupi zaslužuju sankcije osvrćući se posebice na slučaj dvojice slovenskih biskupa koji više nisu članovi tamošnje Biskupske konferencije. I u ovome broju Kane mogu se pročitati brojni tekstovi koji prate vjerski, crkveni, društveni i posebice obiteljski život.

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.