Kršćanska sadašnjost d.o.o.

LIPANJSKI BROJ KANE

U novome, lipanjskome broju „Kane“, Josip Grbac u kolumni naslovljenoj „Srce Hrvatske“ dotiče se pitanja solidarnosti i identiteta Hrvata, posebice u prigodi posljednjih poplava u Slavoniji, te naglašava važnost medija u buđenju toga „srca“.

Poplavama je svoju kulturološku rubriku posvetio i Darko Gašparović, a Stjepan

Baloban svoju je kolumnu posvetio porukama i poukama pape Franje, posebice onima iz pobudnice „Radost evanđelja“ iz koje se osobito zadržao na papinoj sintagmi „duhovne svjetovnosti“.

Na Papinom tragu je i Milan Šimunović koji u svome napisu govori o brizi za ranjive i siromašne. O tri događaja koji su obilježili mjesec svibanj 2014. – o katastrofalnim poplavama i solidarnosti, o bijedi europskih izbora i o poljupcu pape i patrijarha Bartolomeja - piše Tonči Matulić.

Svoj prinos s Teološkog četvrtka o temi otvorenoga govora u Crkvi u ovome broju iznosi o. Bono Zvonimir Šagi u kojem on, među ostalim, tvrdi da je došlo do iskrivljivanja koncilskog otvaranja Crkve svijetu te da se Crkva previše poistovjećuje s bogatim, uživalačkim načinom potrošačkog života. Mora se, kaže o. Bono, čuti ono što ljudi govore o Crkvi danas. Treba čuti pitanja, mišljenja i na njih odgovoriti.

Iscrpnu fotoreportažu s 9. Dies Tehelogicusa donosi Saša Horvat, a u razgovoru s Vladimirom Pavlinićem Mirko Ivanjek za čitatelje doznaje kako se na Europu gleda iz Londona, odnosno kako se tako niska svijest o Europi, kakvu su pokazali posljednji EU izbori, uopće treba razumjeti.

Toj je temi svoju kolumnu posvetio i Tonči Tadić konstatirajući već u naslovu kako su europski izbori završili bez pobjednika. O promjeni hrvatskoga pristupa europskoj politici piše Hrvoje Špehar, a za zabranu uporabe herbicida na bazi glifosata piše Marijan Jošt.

U Kani je objavljen već 3. kupon Nagradne igre s 4 velike nagrade, od kojih je glavna hodočašće u Svetu zemlju, a osim prikaza knjiga te izloga posve novih izdanja, i u ovome broju čitatelji će naći obilje korisnog i poticajnog štiva za svakoga člana kršćanske obitelji.

Misao dana

Želja za znanjem. Nijedno računalo i nijedna životinja nisu filozofi , ljubitelji i tražitelji mudrosti. Jasnim i jednostavnim rječnikom opazivog ponašanja, nijedno računalo ili životinja ne čini ono što mi radimo: postavljamo pitanja. Čak ako računala razmišljaju – s čime se ne slažem – ona to ne žele. Jednu stvar kod računala nikada nećete vidjeti, a to je da propitkuje svoju programiranost – osim ako je programirano da to čini, a onda ne propitkuje tu programiranost. Osim ako je programirano da to čini. Uvijek postoji nepropitkivani program; sve se čini u poslušnosti tomu. Računala su poslušna; razum je neposlušan. Mi smo poslušni razumu bivajući neposlušni svojoj programiranosti, propitkujući svoju programiranost. Naši su nam roditelji ili učitelji rekli da mislimo određene stvari, no mi ih propitkujemo. Mi smo filozofi. (Peter Kreeft, „Nepobačeni Sokrat”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.