Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Lipanjski broj Kane stigao je u prodaju!

U novome broju Kane za lipanj Josip Grbac svoju kolumnu posvećuje pitanju odnosa prema inicijativi građana „U ime obitelji“ analizirajući stavove nekih medija i posebice političara s obzirom na samu inicijativu, ali i na šikaniranja volontera, povlačeći parale između sadašnjeg držanja i držanja političara kad su u pitanju bili prosvjedi građana tijekom poznate parade u Splitu. Za Grpca je pitanje poštivanja volje građana izražene u prikupljanju potpisa u stvari test demokracije.
Sličnog je stajališta i Stjepan Baloban koji se također bavi tom temom u svojoj kolumni naslovljenoj „Inicijative koje bude nadu“.
Slično je i s kolumnom Tončija Matulića koji svoj tekst naslovljuje „Aktualna politička vlast u zagrljaju samovolje i samoljublja“ ističući kako se od vladajućih očekuje „da hrvatsko radništvo ima posla, da svojim radom pošteno zarađuje svoju plaću na razini onoga koje imaju najbogatije i najuređenije zemlje zapadne civilizacije, a ne da samovoljno nameću svoju lažnu svijest drugima“.
Toj neuralgičnoj temi, samo sa stanovišta nesređenih biračkih popisa već prema nomenklaturi koja je na vlasti, pristupa i Tonči Tadić pitajući se: Koliko zapravo birača ima Hrvatska? U ostalim napisima vrijedno je spomenuti nastavak feljtona Milana Šimunovića o prenošenju vjere danas, odnosno o evangelizaciji bogoslužnog skupa. Nedvojbeno je, kaže autor, da je riječ o potrebi prvoga navještaja za redovite vjernike što više treba vrednovati od činjenice da su upravo takvi vjernici navikli biti „potrošači religioznih vrednota“.
O sakramentima i sakramentalnosti Crkve piše o. Bono Zvonimir Šagi.
U novome broju Kane prikazano je Lanišće, rodno mjesto novoga hrvatskog blaženika Mirolslava Bulešića, a osobito će upasti u oči napis Vladimira Pavlinića „Iz drugog kuta“ koji se bavi pitanjem domovine, vjere i Crkve današnjega pape Franje – Argentine.
Hrvoje Špehar kao i obično svoj napis posvećuje europskim pitanjima, a ovaj je naslovio „Posljednji mjesec hrvatskoga statusa nečlanice Europske unije“.
I u ovome broju Kane brojni su napisi posvećeni obiteljskim temama, a svaki član kršćanske obitelji moći će naći nešto korisno i vrijedno za sebe. Kana izlazi polovicom mjeseca i na 76 stranica u boji donosi obilje korisnoga štiva za kršćane kojima je stalo do njihove vjere.

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.