Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Ljetni dvobroj Kane

U dvobroju Kane za srpanj i kolovoz najviše je tema posvećeno upravo obitelji.

U kontekstu demografske politike i katastrofalnih podataka u Hrvatskoj, o toj temi s pogledom na događanja s pitanjem obitelji u svjetskim razmjerima, posebice u pogledu irskog referenduma, ali i stavova pape Franje, piše Josip Grbac.

Stjepan Baloban postavlja retoričko pitanje: Zašto ne uspijeva ekumenizam, a Tonči Matulić piše o uzornosti i svetosti blaženoga Alojzija Stepinca, a sve u kontekstu nedavne izjave srpskoga ministra u Jadovnu.

Bono Zvonimir Šagi piše o čovjeku i molitvi mira i zašto molitva nije nevažno pitanje za suvremenog čovjeka, Darko Gašparović pozabavio se ekološkom enciklikom pape Feranje „Laudato sie“, Tonči Tadić pozabavio se „ukazanjem“ kukastoga križa na Poljudu, a u Kani je objavljen i razgovor s biskupom Željeznog u Gradišću u Austriji dr. Egidijem Živkovićem.

O potrebi odmora piše Milan Šimunović, a o problemima hrvatskoga sela piše Vladimir Pavlinić.

U reportažnom zapisu prikazan je Peru, a kao i do sada na sedamdesetak stranica u boji svaki član kršćanske obitelji naći će nešto za sebe, posebice u dužim ljetnim danima odmora i praznika.

Misao dana

Kad netko kaže transcendencija, kaže nešto što nas nadilazi. Dakle, ako krećemo u lov za nečim što nas nadilazi, ulazimo u određenu tragiku. Obitelj je vazda mjesto gdje to ne funkcionira, jer ona ponajprije i nije mjesto funkcionalno, nego egzistencijalno. Ona je uvijek, kao svaka pustolovina, prošarana sukobima, zastojima, uvrjedama koje izazivaju svađu i koje zahtijevaju praštanje. Već od početka, stvari su krenule loše. Muškarac i žena uzajamno se upropašćuju. Kain ubija Abela, jedna Tamara odlazi u postelju sa svojim svekrom Judom, druga Tamara daje se obljubiti od polubrata Amnona, Abšalom vodi rat protiv svojega oca kralja Davida ... Tako da je očekivanje Mesije očekivanje Onoga koji pomiruje braću (svršetak Knjige Postanka i priče o Josipu) i koji će obratiti srce otaca k sinovima, a srce sinova k ocima (Mal 3, 24 – posljednja riječ, u katoličkom kanonu, cijeloga Starog zavjeta). (Fabrice Hadjadj, “Što je to obitelj? Slijedom transcendencije u gaćama i drugih ultraseksističkih

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.