Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Ljetni dvobroj Kane: Poticaj na promišljeno vodstvo nakon jedne od svjetskih kriza


Pandemija koronavirusa koja od nas traži da na neki način mijenjamo dosadašnji stil života, uz sve teškoće koje donosi ujedno je i poticaj da se uključimo i aktiviramo u »očuvanje zajednič­koga doma«. Upravo je na to pomalo proročki prije pet godina upozorio papa Franjo u svojoj enciklici »Laudato si’«. Enciklika o brizi za zajednički dom koja je danas itekako aktualna i oko koje se sabralo i nekoliko tekstova u novom ljetnom dvobroju kršćanske obiteljske revije Kana. Stjepan Baloban spomenute se enciklike dotaknuo u svojoj kolumni, ovoga puta pod naslovom Socijalni nauk Crkve – sredstvo odgoja i obrazovanja za bolji svijet. Da se trenutačno više nego ikada pokazuje važnim ponov­no uzeti u ruke encikliku ko­ju nam je papa Franjo dao kao alarmantan poziv na promjenu i upozore­nje na moguće sveobuhvatne krize s koji­ma će se čovjek suočiti ističe i autorica Slađana Lovrić u tekstu Enciklika kao poticaj na konstruktivno i promišljeno vodstvo nakon jedne od svjetskih kriza. Brige za stvoreni svijet dotiče se i autor Đurica Pardon u tekstu vrlo intrigantnoga naslova Povjerenje Bogu, svojoj zemlji i čokoladni skakavci, baveći se zapravo temom hrane u Bibliji i danas, mudrošću uzgajanja, umijećem pripremanja, pouzdanja u svoju zemlju i Boga koji plodnost daje.

U ljetnom dvobroju Kane vrlo je upečatljiv i razgovor s dr. Peterom Kreeftom, autorom više od 90 knjiga od kojih je na hrvatski prevedeno tek nekoliko. Jedna od njih je knjiga Nepobačeni Sokrat koju je objavila Kršćanska sadašnjost. Za Kanu je komentirao Katoličku Crkvu u SAD-u, skandale sa spolnim zlostavljanjem, američku filozofiju teologije, ali i zašto je veliki ljubitelj Gospodara prstenova, kako se obratio s kalvinizma te što je najljepše od svega postojećega.

Čitajući Kanu na godišnjem odmoru ili usred gradske vreve, čitatelj će moći odabrati između tema o koronavirusu sa stajališta vjere (Josip Grbac, Pitanje sadašnjeg trenutka), duhovnih i teoloških tema, putopisa (Jordan), rubrika Liječnik i duša (o temi opraštanja), Odgoj za medije (o prepoznavanju lažnih vijesti), Ženska strana medalje (o tome ima li žena vremena za dokolicu), Političke teme te još mnoštvo zanimljivih sadržaja.

Misao dana

Korupcija je tupost, sljepoća, uklanjanje Boga, duha, iz vlastitog života, s vlastitoga unutarnjeg horizonta, korupcija znači izgubiti osjećaj za razmjere i stvarnost. Korupcija je odbijanje kritike za ono što se čini. To je banalnost zla. (Peter Turkson – Vittorio Alberti, “Hrđa”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.