Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Mala Gospa: Što čitati uz Gospin rođendan?

„Blagdan Rođenja Marijina ili kako ga više volimo zvati blagdan Male Gospe koji se slavi 8. rujna pred oči nam dovodi tajnu jedinstvenosti i neponovljivosti ljudskoga života u Božjemu planu. U ovom slučaju to je neponovljivost i jedinstvenost Marijina života, njezino izabranje i Božji plan povezan upravo s njom. Ona je rođena da bude Majka Isusa koji je Krist. Stoga je Crkva u tome rođenju oduvijek prepoznavala one početke u koje se upleo sam Bog kako bi izveo svoj plan. Marijino rođenje početak je toga velebnog Božjeg djela. U njemu se slavi prapočetak ljudskoga spasenja“, piše to don Anton Šuljić u svojoj knjizi Dodijavanje Bogu, u kojoj se svojim duhovnim mislima i meditacijama osvrće na blagdane i svagdane, pa tako i Malu Gospu koju obilježavamo 8. rujna.

Uz blagdan Rođenja Marijina don Anton Šuljić podsjeća nas na značenje koje taj blagdan za nas može imati upravo danas:

„Malena nas dakle Marija upućuje na malene – na nove živote i na Božju ljubav koju upravo u njima vjerom možemo dodirivati. Ako to ne samo danas – kad počinje nova školska godina – nego trajno imamo na pameti, i ako nam sama djeca budu važnija od posla, karijera, profita ili čega drugog – ako im posvetimo svoje najbolje snage i resurse, bit ćemo istinski vjernici i dobri ljudi; bit ćemo dobro društvo“, stoji u knjizi.


Osim spomenutoga djela, Kršćanska sadašnjost objavila je brojna izdanja vezana uz Mariju, od znanstvenih radova, poezije, pa do duhovne literature. Iz ponude za vas izdvajamo:

Sv. Ljudevit Marija Grignion Monfortski, Duhovni spisi. Riječ je o knjizi koja sabire šest glavnih djela sv. Ljudevita, u sklopu kojega se nalazi duhovni klasik i najdraža knjiga sv. Ivana Pavla II. – Rasprava o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici. Sveti Ivan Pavao II. za svoje geslo uzeo je upravo Monfortovu rečenicu posvete ili, moglo bi se reći, predanja: »Totus tuus – Sav Tvoj«, koja se odnosi na Blaženu Djevicu Mariju.

Ivan Damaščanski, Svečani govori o Djevici Mariji. Knjiga je mnogo više nego samo prijevod i stručno tumačenje četiriju propovijedi znamenitoga crkvenog oca Ivana Damaščanskoga o Blaženoj Djevici Mariji. On je svojim propovijedima o Djevici Mariji uvelike utjecao na teologe koji su poslije njega razmišljali o toj tajni Djevičina života.


Christopher O'Donnell, O Mariji. Knjiga irskoga profesora duhovnosti Christophera O'Donnella, oca karmelićanina, kratak je uvod u učenje Crkve o Djevici Mariji.

p. Miljenko Sušac SMM, Posveta Isusu Kristu po Mariji. Autor donosi prikaz marijanske duhovnosti ne vodeći se toliko znanstvenim kriterijima, već materiju iznosi više na obavijestan način jer mu je nakana da prosječni kršćanski vjernik ovu knjigu može koristiti kao priručnik za svoj duhovni život.

Lush Gjergji, Ljubiti s Marijom. Knjiga je pisana na temelju razmišljanja, nauka Drugoga vatikanskog sabora i misli svjedokinje vjere Majke Terezije. Piše ju čovjek koji je pronicao u život Majke Terezije, djelo Duha Svetoga, te je kroz svoje srce i svoje misli pretočio taj život u ljudsku riječ kako bi dospjela ljudskim srcima.

Dragutin Domjanić, K suncu prosi vsaka roža. Jeste li znali da je upravo Domjanić ispjevao »K suncu prosi vsaka roža« i »Ljiljane bijeli«? U ovoj knjižici, one zauzimaju svoje zasluženo mjesto uz već kultne Domjanićeve pjesme »Fala« i »Kaj«. Domjanić je pjesnik iznimne osjećajnosti i jedna od najreprezentativnijih pojava hrvatske književnosti na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Rajmun Kupareo, Balada o Gospinim pčelama. Marija je bila inspiracija i ovom pismu, dramatičaru pa u Baladi Gospinim pčelama možemo uživati u lirskom tonu.

Za one koji žele dublje proniknuti u teme iz područja mariologije, bilo da je riječ o teološkim ili kulturološkim pristupima, mogu posegnuti za nizom marioloških zbornika koji su pripremljeni i objavljeni u suizdanju s Hrvatskim mariološkim institutom KBF-a u Zagrebu.

Zbornici sabiru radove sa stručnih simpozija koje svake tri godine organizira Hrvatski mariološki institut te tako proučava i predstavlja mariologiju i marijansku pobožnost naših svetišta kao što su Marija Bistrica, Trsat, Solin, Aljmaš, ali i druga u kojima tek namjerava održavati svoje simpozije, čime pridonosi poznavanju hrvatske mariološke i marijanske baštine. Izdvajamo nekoliko naslova: Vlado Košić (ur.), Alma Refugii Mater: Aljmaška Majka od UtočištaPetar Lubina (ur.), Beata Virgo de miraculis. Štovanje Blažene Djevice Marije na području Gospićko-senjske biskupijes. Valerija Nedjeljka Kovač, Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije.

Misao dana

Sam otac Pio je, sa svoje strane, posvjedočio: »Sve se svodi na sljedeće: razdire me ljubav prema Bogu i prema bližnjemu. Bog mi je neprestano na pameti i urezan u srce. Ne gubim ga nikada iz vida: dirnut sam promatrajući njegovu ljepotu, njegove osmijehe, njegovu uznemirenost, milosrđe, osvete ili, bolje rečeno, strogoću njegove pravde.« (Stefano Campanella, “Milosrđe u oca Pija“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.