Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Misa zadušnica za mons. dr. Aldu Starića, glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti

Istarskog svećenika, profesora na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu i glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti d.o.o.
Okupio se velik broj prijatelja, suradnika i poštovatelja prof. Starića kao i desetak koncelebranata, među kojima i donedavni direktor KS-a dr. Adalbert Rebić. Misu zadušnicu, umjesto bolesnoga novog direktora Kršćanske sadašnjosti dr. Željka Tanjića, predvodio je prof. Anton Šuljić, pomoćnik direktora. On je, među ostalim, naglasio kako bi Aldo volio da se drži homilija nego li propovijed te se, vođen tim naputkom, zaustavio na tumačenju Isusove prispodobe o kukolju i pšenici.
Kršćanin je čovjek koji je sav usmjeren na umnožavanje dobra, na rast pšenice, na traženje onoga što izgrađuje, a ne zapliće se u kukolj, u zlo stanje i podmetanja, rekao je prof. Šuljić. Nije da kršćanin ne vidi zlo, no ne bavi se njime. Što je veći angažman oko dobra, manje će ostati vremena za bavljenje zlom. To je bila i temeljna svećenička i ljudska orijentacija prof. Starića.
U nastavku je prof. Šuljić rekao kako se teško oteti dojmu kako je s prof. Starićem zaključeno dugo i plodno razdoblje velikih Istrana. Počevši od Jurja Dobrile pa preko Bože Milanovića, Josipa Turčinovića, jednog od utemeljitelja i svakako duše KS-a, zatim Antuna Heka – svećenstvo je služilo svome narodu u duhovnome buđenaju i u prosvjećivanju. Gotovo da bi se smjelo reći kako je to bila crvena nit svih spomenutih, ali i mnogih drugih svećenika, koji su sve svoje duhovne, intelektualne i fizičke sile upregnuli u tu svetu zadaću.
Propovjednik je potom rekao kako je prof. Starić bio osoba velikoga ljudskog, vjerničkog i teološkog formata. Njegova su predavanja bila na glasu kao iznimno argumentirana, angažirana, sustavna i duboka. Tražila se stolica više u aulama u kojima je predavao. Zbog svojega izrazito utemeljenog, jasnog i posve uravnoteženog predavačkog profila rado je bio pozivan na razne škole i studijske susrete, zatim na tribine, na javne skupove, a rado su ga pozivale i redovnice i župnici. Volio je čovjeka i volio je društvo. Dugo je i rado diskutirao, a to je činio i kad ga je bolest već bila prilično oštetila. Njegova vjera nije bila djetinja. Bio je zdravo kritičan i neobično zauzet. I kada je kritizirao, on je Crkvu ljubio iznad svega. Njegova je crkvenost bila koncilska, ali je uključivala silan polog tradicije i osobito zdravog kršćanskog nauka.
Aldo nam je bio primjer zrelog i zauzetog domoljublja utemeljena u kršćanskome čovjekoljublju, rekao je prof. Šuljić koji ga je poznavao i kao profesora i kao zavičajno bliskog, ali i kao susjeda po vrhovečkom stanovanju. "Aldo je bio svećenik koji je živio otajstvo svoga poziva duboko uronjenog u liturgiju, posebice u euharistiju. On je svojim djelovanjem i životom, svojim znanjem i sposobnostima stao uz bok onim našim utemeljiteljima koji su KS podigli na razinu najrespektabilnije katoličke izdavačke kuće u nas, a i mnogo šire. Spektar njegova teološko

Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

Copyright © 2014 Kršćanska sadašnjost d.o.o.
Web design by omnet studio | powered by bookleus
na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.