Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Misli iz ostavštine prof. dr. Alde Starića

IMG_3893.JPG Još bih htio samo reći da je i Drugi vatikanski koncil, među ostalim, bio koncil koji je mnoge (osobito u Crkvi) zbunio. No, nije pitanje bi li Crkva bila „smirenija“ da nije bilo Koncila nego bi li bila življa; bilo je i bit će o tome različitih procjena. Spomenuo bih u ovom kontekstu papu Pavla VI. Svi mu priznaju da je upravo magistralno završio Drugi vatikanski koncil i donio prve „provedbene“ dokumente (ne samo s obzirom na liturgiju nego i s obzirom na „ideju“ Koncila!), ali jedno su ga vrijeme mnogi doživljavali kao „zbunjenog“ (pa i umornog) kada je vidio (ili, još bolje, kada su ga neki pokušavali uvjeriti) da se Crkva u to vrijeme – reći ćemo blago: raslojavala – sve do toga da su neki organizirano osporavali Koncil pa i baš Koncilu pripisivali neke „nemire“ u Crkvi. Stvarno je teško kada čovjek posumnja ili ga drugi sile da posumnja u svoje ideale!
Predstavljanje Dokumenata II. vatikanskog koncila, 2008.
IMG_3819.JPG Meni je isto žao što se i dalje ne zovemo Centar za koncilska istraživanja. Ali je istina da je i položaj KS-a sada drukčiji nego na početku. Mi smo zapravo oni koji određenu ulogu, odnosno službu, pokušavaju vršiti i prema mogućnostima. Znate i sami da su se oko KS-a kretali mnogi ljudi, ali su mnogi išli i svojim putem. Mnogo puta su stvari takve da se radi ono što se može raditi - i prema silama i prema mogućnostima. Ja sam isto nekad mislio da će, kad je došla slobodna Hrvatska, doći vrijeme kada će djelovanje KS-a biti više prisutno u javnosti. I sami vidite da smo zapravo u takvoj situaciji gdje su neka druga pitanja zasjenila teološku misao. I među crkvenim ljudima - čak među onim crkvenim službenicima priličnog ranga - smatralo se da su neke druge preokupacije preče. Ne moramo se mi svi sa time uvijek slagati. Mi smo, pak, u vrijeme rata i nakon njega prvenstveno imali zadatak da preživimo. To je jadno, ali bolje da smo pokušali preživjeti u nadi da ćemo u malo bolja i drukčija vremena, vratiti izvornu impostaciju i da će taj smjer KS-a više doći do izražaja. Ali ljudi, vjerujte, treba nam i vizija – ali, i ljudi nam treba!
Plenarna diskusija na Simpoziju o KS-u, 2008.
Aldo Starić
na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.