Kršćanska sadašnjost d.o.o.

MONS. VLADIMIR STANKOVIĆ I KRŠĆANSKA SADAŠNJOST

U subotu, 11. srpnja 2015., u 86. godini života i 60. godini svećeništva preminuo je u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, kanonik i dugogodišnji suradnik trojice kardinala, tri desetljeća ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, ravnatelj Hrvatskoga Caritasa, član Skupštine Kršćanske sadašnjosti, mons. Vladimir Stanković.

Mons. Vladimir Stanković iznimno je značajan u povijesti nastanka i razvitka Kršćanske sadašnjosti. Od samih početaka sudjeluje u mnogostrukim oblicima nakladničke i tiskarske, crkvene i društveno-kulturne djelatnosti KS-a, najprije Centra za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije «Kršćanska sadašnjost» (1968.), a kasnije nakladničke kuće Zagrebačke nadbiskupije. Surađivao je na razne načine. Svojim požrtvovnim radom, razborito, praktično i nalazeći najbolja rješenja u konkretnim pitanjima s kojima se KS tijekom godina susreće na svojemu razvojnom putu, izvan kuće, ali i u njezinim upravnim i rukovodstvenim strukturama, doprinosio je svestranome radu KS-a na području evangelizacije, snaženja i uprisutnjenja kršćanske kulture u našoj sredini, ali i izvan naših zemljopisnih i kulturalnih prostora. Kao ravnatelj dušobrižništva za iseljene Hrvate, omogućio je osobno i kroz vlastite oblike organiziranoga povezivanja dostupnost izdanja Kršćanske sadašnjosti našim sunarodnjacima diljem svijeta. Različitim oblicima potpore omogućio je realizaciju važnijih izdavačkih projekata od velikoga značenja za povijest Crkve i kršćanstva na našim prostorima, a na poseban način poticao je i pomagao izdavački program namijenjen hrvatskim iseljenicima, za njihove dušobrižničke i kulturne potrebe.

Nakon smrti Josipa Turčinovića i Vjekoslava Bajsića uključuje se izravno, kao predstavnik Zagrebačke nadbiskupije u Skupštini KS-a (1994.-2011.), u upravljanje kućom, doprinoseći njezinome daljnjem razvoju u promijenjenim društveno-političkim i drugim okolnostima.

Autor je, urednik ili priređivač dvadesetak knjiga u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Priredio je i za tisak uredio pet knjiga (2003.-2007) o pastoralnim pohodima zagrebačkoga nadbiskupa, Franje kard. Kuharića, hrvatskim iseljenicima, pod zajedničkim naslovom «Kardinal Kuharić u hrvatskom iseljeništvu» (Australija i Novi Zeland; Južna Afrika; Južna Amerika; Sjeverna Amerika; Zapadna Europa). Autor je djela: «Odvažna i milosrdna žena. Sestra Ivana Slava Stakor» (2002.); «Zapisi o kardinalu Šeperu» (2005.); «Biti svećenik po srcu Isusovu. Dnevnik jednog bogoslova brucoša prije šezdeset godina 1949./50.» (2010.); «Kako su počela tri desetljeća skrbi za hrvatsku dijasporu. Rokovničke zabilješke iz 1969. i 1970.» (2013.). Samostalno ili u suradnji priredio je knjige: «Katolička Crkva i Hrvati izvan domovine» (1980.); S. Vismara, «Fra Bonifacije Pavletić. Redovnik Bolničke braće – Concettina» (2004.); A. Di Chio / L. Mirri, «Kardinal Šeper među velikanima Crkve Istočne Europe» (2005.); N. Hrčko, «Obična neobičnost. Pregršt uspomena» (2006.); P. Carrazza, «Bonifacije. Učitelj savršenosti» (2007.). Na razne načine, konkretnim oblicima potpore, doprinosi ostvarenju mnogih drugih izdanja i njihovoj distribuciji u domovini i inozemstvu. Među posljednjim izdanjima koja je na takav način omogućio, knjiga je o bl. Alojziju Stepincu, pisana engleskim jezikom – Z. Gavranović, «In Search of Cardinal Stepinac. A Complete Biography» (22014.).

U Kršćanskoj sadašnjosti svi ga pamte po njegovoj založenosti u cjelokupnome njezinu radu, po konkretnim prijedlozima i rješnjima, odlučnosti i upornosti u prevladavanju problema i poteškoća te postizanju ciljeva za što učinkovitije ostvarenje crkvenog, društvenog i kulturnog poslanja ove ustanove Zagrebačke nadbiskupije.

Neka mu Gospodin bude milosrdan sudac. Počivao u miru Božjem!

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.