Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Mreža ljudi, a ne mreža žicâ: 10 Papinih poruka mladima za ovo vrijeme!

Papa Franjo nedavno je posebno molio da, »u ovo vrijeme pandemije i nove tišine, rastemo u sposobnosti za slušanje.« Kada je pak riječ o mladima, o kojima osobito promišlja, Papa je u svojoj knjizi »Poruke mladima« sažeo čitav jedan mali rječnik svoje učiteljske službe koja se, i u ovom slučaju, prilagođuje potrebama slušatelja, odnosno čitatelja.

U ovim porukama svatko će moći naći »poticaje za produbljivanje životnog iskustva u svjetlu riječî i učenjâ pape Franje, i zasigurno će imati mogućnost preusmjeriti svoj život i vratiti se na siguran put vjere u Isusa«, kako u predgovoru knjige piše Lucio Coco.

Iz te smo knjige izdvojili deset Papinih poruka mladima koje se mogu preslikati konkretno za ovo vrijeme, trenutak u kojem smo suočeni s pandemijom koronavirusa, nedaćom u kojoj je čovjek pozvan duboko promisliti o sebi, o Bogu, putu kojim kročimo kroz život. Papa Franjo od mladih traži da »grade i rade zajedno s Isusom i s Ocem, da ništa ne čine sami, da prošire obzore vlastitih iskustava s čisto horizontalne dimenzije svakidašnje prakse na vertikalnu dimenziju, gdje je uključena otvorenost transcendentnomu i božanskomu.« 1. Bliskost

Za mnoge mlade život nije lak. Želim da to shvatite. Želim da si to usadite u pamet: »Ako je meni život donekle lak, postoje drugi mladi kojima on nije nimalo lak.« Štoviše, ima onih koje očaj tjera u kriminal, tjera ih na zlodjelo, tjera ih na to da surađuju s pokvarenim ljudima. Tim mladićima, tim djevojkama moramo reći da smo im blizu, da im želimo pružiti ruku, da im želimo pomoći solidarnošću, ljubavlju i nadom.

Govor, 12. 7. 2015.

 

2. Bolji svijet

To je problem, i to je pitanje koje vam postavljam: »Jesam li spreman, jesam li spremna krenuti putem izgradnje boljeg svijeta?«

Govor, 22. 9. 2013.


3. Borba

Ima nešto o čemu se ne voli govoriti, no o tome se mora govoriti: u svijetu se vodi borba između dobra i zla, filozofi kažu, borba između đavla i Boga. Ona još uvijek traje. Kad se u bilo kojemu od nas javi želja da učini neko zlo, to malo zlo je potaknuto đavlom, on nas navodi na to. Zlo se čini i u malim i u velikim stvarima; u ratovima kao kad, primjerice, neki mladić ili djevojka lažu: to je rat protiv Božje istine, protiv istine života, protiv radosti. Ta borba između đavla i Boga, kaže Biblija, trajat će sve do konca. To je jasno, zar ne!? Jeste li to razumjeli? To je jasno. Svi mi u sebi imamo bojno polje. U svima nama void se borba između dobra i zla. Imamo milostî i napastî, i o tim stvarima moramo razgovarati sa župnikom, s vjeroučiteljem, da bismo ih dobro upoznali.

Govor, 31. 12. 2015.

 

4. Dosada

Ne želimo mlade koji su beskičmenjaci, mlade koji se daju samo do određene mjere, a ne potpuno, neodlučne mlade. Ne želimo mlade koji se brzo umore i žive umorni, s izrazom beskrajne dosade na licu. Želimo jaku mladež. Želimo mlade s nadom i jakošću. Zašto? Zato što poznaju Isusa, zato što poznaju Boga. Zato što imaju slobodno srce.

Govor, 12. 7. 2015.

5. Društveni mediji 2

Nije dovoljno jednostavno proći »digitalnim« putevima, to jest jednostavno biti »na vezi«: potrebno je da ta povezanost preraste u istinski susret. Ne možemo živjeti sami, zatvoreni u same sebe. U sebi nosimo potrebu da volimo druge i da budemo voljeni. Trebamo nježnost. Komunikacijske strategije ne jamče ljepotu, dobrotu i istinitost komunikacije. Briga za čovječanstvo svijetu medija ne smije biti tuđa, on je pozvan pokazati nježnost. Digitalna mreža može biti mjesto bogato čovječnošću; mreža ljudi, a ne mreža žicâ.

Poruka, 24. 1. 2014.6. Grijeh

Nitko od nas ne zna što nas čeka u životu. A vi mladi pitate se: »Što me čeka?« Mi možemo činiti ružne, vrlo ružne stvari, ali molim vas, nemojte očajavati, uvijek postoji Otac koji nas čeka. Vraćati se, vraćati! To je riječ koju vam upućujem. Come back! Vratiti se kući jer me tamo čeka Otac. I ako sam veliki grješnik, priredit će veliko slavlje.

Govor, 15. 8. 2014.

7. Hrabrost

Hrabrost i nada vrline su koje pripadaju svima, ali posebno pristaju mladima: hrabrost i nada. Budućnost je zasigurno u Božjim rukama, u rukama brižnoga Oca. To ne znači nijekati

teškoće i probleme, nego na njih gledati kao na nešto prolazno i nešto što se može svladati. Teškoće, krize, s Božjom pomoći i dobrom voljom sviju, mogu se prebroditi, svladati, preobraziti.

Govor, 5. 7. 2014.

 

8. Internet

Internet nam pomaže da budemo bolji građani. Pristup digitalnim mrežama za sobom povlači odgovornost za bližnjega kojega, istina, ne vidimo, ali je stvaran i ima svoje dostojanstvo koje treba poštovati. Internet se može mudro koristiti za izgrađivanje zdravog društva, otvorenoga prema dijeljenju.

Poruka, 24. 1. 2016.

9. Izazovi

Kada se zajedno hvatamo u koštac s izazovima, tada smo jaki, tada otkrivamo darove za koje nismo niti znali da ih imamo.

Homilija, 28. 7. 2013.

 

10. Križ 2

Kad se sve čini tegobnim, kad se čini da se sav svijet svalio na naša pleća, prigrlite svoj križ, prigrlite Njega i, molim vas, nikada se nemojte umoriti od Njegove ruke, pa ni onda kad vas on vuče za sobom naprijed; i ako jednom padnete, pustite da vas On podigne. Planinari imaju jednu jako lijepu pjesmu, koju volim ponavljati mladima; oni pjevaju tu pjesmu kad svladavaju uspon: »U umijeću penjanja uspjeh nije u tome da ne padneš, nego u tome da ne ostaneš ležati.« To je umijeće.

Govor, 16. 2. 2016.

Više o knjizi pape Franje “Poruke mladima”, čije je II. izdanje objavljeno ove godine, a potražiti ju možete u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili u našem web shopu.

Misao dana

Korupcija je omča oko vrata. (Peter Turkson – Vittorio Alberti, “Hrđa”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.