Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Nije dovoljno samo čitati - KAKO BITI SIGURAN DA VAŠA DJECA ČITAJU DOBRE STVARI?

„Ako se dobre pouke utiskuju u dušu dok je još nježna, nitko ih neće moći izbrisati kada postanu kao otisci tvrdi, upravo kao vosak.“ (sveti Ivan Zlatousti)


Odgojiti dijete nije lako i u mnoštvu smjerova kojima se može poći roditelji moraju utabati one koje smatraju najboljima za svoje dijete. Jedan od smjerova odgoja je i čitanje, i tu se otvara široka livada izbora, ali i problematike. Činjenica je da mnogi roditelji, ako su i bili ljubitelji čitanja, svoju ljubav prema knjigama na neko vrijeme pospreme u ladice, dajući prvenstvo svojega vremena odgoju djece. No, poriv za čitanjem, širi od onoga pedagoške literature, trebao bi biti pospremljen u ladice samo do onog trenutka kada roditelj shvati da je osjetljivost na ono što dijete čita i što mu se čita itekako važna. Osjetljivost za odgoj dobrom literaturom važan je korak za sve roditelje. 

Mnogi su roditelji sretni ako njihova djeca samo čitaju. Međutim, nije dovoljno samo čitati: važno je ono što se čita. Tijekom osnovne škole svi smo dotaknuti sretnim trenutcima lektirnih djela, poput onih Ivane Brlić-Mažuranić, Mate Lovraka, Andersenovih i Grimmovih bajki, no oni koji su nastavili uranjati u svijet literature i u odrasloj dobi, mogli su se susresti s izazovima novih ideja koje se mogu preporučiti djeci. 

Dobra kvalitetna literatura, čak i na razini dječjeg doživljaja, može biti sjajan izvor moralnog, intelektualnog i emocionalnog razvoja. Američki profesor Alan Bloom u svojoj knjizi „The Closing of the American Mind” sročio je to ovako:

„Istančanost uma koja dopušta da se uoče osjetljive razlike među ljudima, među njihovim djelima i njihovim motivima, da se stvori pravi ukus, nemoguća je bez pomoći književnosti u velikom stilu… Složen je to skup iskustava koji nam omogućuje da možemo tako jednostavno reći: 'On je Scrooge.' Bez literature, takva opažanja nisu moguća i umjetnost usporedbe jednostavno se gubi“, piše Bloom.

I dok danas priče poput onih o Maši i medvjedu, Winnieju Poohu, Doktorici Pliško i slične (nerijetko i u crtić-varijanti) plijene pažnju djece, važno je unijeti ravnotežu među takav izbor i nešto bogatijim literarnim ponudama, dakako ovisno o uzrastu djeteta. Istina je da slikovnice i popularne dječje knjige utemeljene na filmskoj priči mogu biti dobar način za potaknuti dijete da prolista i više stranica. I čitanje zbog puke zabave, dobrog smijeha ima svoje prednosti. Ali dobra knjiga može ponuditi mnogo, mnogo više mladim osobama – priliku za proširenje vidika, veću osjetljivost i svjesnost razlika među ljudima i životnim situacijama. Dobra knjiga nudi izloženost svijetu imaginacije, kao i intimnog ulaska u srce i život ljudi oko nas, pokraj vlastitih obitelji. 

Starija će djeca i tinejdžeri možda i odbiti čitati ono što im roditelji pokušaju preporučiti (dobar je to razlog za predstaviti djetetu kvalitetne naslove ranije u djetinjstvu). No čak i tada vrijedi pokušati preporučiti djetetu dobru knjigu. Jer, knjigoljupci će se zasigurno složiti, prava knjiga u pravom trenutku može promijeniti život. 

Zanimljiva ideja za roditelje je i čitanje s djetetom tako da jedan naslov odabere dijete, a drugi majka ili otac. Potom naizmjence i jedni i drugi čitaju te knjige i, ono što je sjajno, o njima raspravljaju i razmjenjuju dojmove. Takva igra nosi blagodati i za roditelje i djecu, od dublje povezanosti, učenja izražavanja svojih misli i stavova, promišljanja o pročitanom i, dakako, znači vrijeme provedeno zajedno. Dijete će tako i proširiti svoj literarni ukus, a roditelj možda i bolje upoznati, razumjeti svoje dijete. Bez obzira na dob, dijeljenje iskustva zajedničkog čitanja dobre knjige pokrenut će i dobru komunikaciju između roditelja i djeteta. Čitanje naglas zajedno možda je i još produktivnije!

Jedna od prednosti roditeljstva je i činjenica da roditelji imaju priliku ponovno zaviriti u naslove koje su voljeli u djetinjstvu, ali uz svoju djecu i zavoljeti neke nove. Ako se pitate kako pronaći više dobrih preporuka za čitanje, zavirite i u katalog Kršćanske sadašnjosti. Kako je rekao sv. Efrem Sirac: „Blažen je onaj koji boguugodno odgaja djecu.“


(ulomak iz teksta: Tihana Pšenko Miloš, Kana, svibanj 2019.)

Čitaj, jer – #sknjigomnisiizoliran!

Misao dana

Treba početi od srca, od srca koje je prosvijetljeno i vođeno razumom, od srca koje pamti. Sve to pretpostavlja uvijek dostupno srce, odnosno biće koje je uvijek spremno učiti. Nakon isticanja prvenstva nutrine, Franjo Saleški tvrdi da je nužno dopustiti da nas se podučava: »ali ovo srce, s kojim ćemo početi, zahtijeva, da ga poučimo, kako mu se treba izvana vladati« kako bismo u njemu vidjeli odraz evanđelja te veliku »mudrost i razboritost«. (François Corrignan, “Otvorite svoje srce. Duhovnost svetog Franje Saleškog”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.