Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Noć knjige posvećena riječi Tomislava Ivančića

Ovogodišnja manifestacija „Noć knjige“ u knjižari Kršćanske sadašnjosti na zagrebačkome Kaptolu 1 bila je posvećena osobi i djelu nedavno preminulog teologa Tomislava Ivančića. Na program koji je pod naslovom „Riječ kao lijek“ započeo u 20 sati okupilo se pedesetak zainteresiranih građana, koji su s velikim zanimanjem pratili program koji je trajao nepuna dva sata.

Na početku je sve pozdravio dr. sc. Stjepan Brebrić, direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti, istaknuvši važnost i opravdanost KS-ova sudjelovanja u takvoj manifestaciji, budući da je KS od svoga osnutka gajila suradnički duh s institucijama društva, a u čemu je osobitu ulogu imao i prof. Ivančić, koji je prvi svoj teološki rad objavio upravo u KS-u.

Potom je razgovor, koji je moderirao don Anton Šuljić, podsjetio na najvažnije točke iz životnoga puta toga značajnog zagrebačkog svećenika, profesora, kanonika i pisca osamdesetak knjiga te oko šest stotina bibliografskih jedinica, a o čemu su govorili prof. dr. sc. Tomislav Kovač, prof. dr. sc. Branko Murić i dipl. theol. Marijan Presečki.

Kovač je osobito istaknuo važnost prinosa Ivančićeve teologije u osamostaljivanju i razvoju Katedre fundamentalne teologije na KBF-u, Murić se zadržao na glavnim težištima Ivančićeve teologije, posebice ističući njezinu utemeljenost u tradiciji s osobitim naglaskom na II. vatikanski koncil, čiji je Ivančić izravni tumač i provoditelj, dok je Presečki govorio o Ivančićevu djelovanju u zajednici Molitva i riječ (MIR), odnosno o utemeljenju i djelovanju poznate Ivančićeve inovacije hagioterapije.

Svoj prinos događanju dao je i dio publike sjećanjima i naglascima iz Ivančićeva djelovanja, odnosno svojim pitanjima i sugestijama, a u programu je pjesmom i svirkom sudjelovala obitelj Linde, koja je izvela nekoliko duhovnih šansona koje su se i inače pjevale Ivančićevim zajednicama.

Tom je prigodom Kršćanska sadašnjost na većinu svojih naslova odobrila popust od 20 posto, dok su se knjige Tomislava Ivančića mogle nabaviti uz popust od 30 posto.

Misao dana

Istina se kao istina očituje samo onomu koji pita. Pitanjem uvijek stvaramo prostor za više mogućnosti, dok se istina – to je ono što ostaje isto, kako kaže sama riječ, što je istovjetno sa samim sobom – upravo tu iskazuje kao samo jedna stvarnost te se tako pokazuje kao nešto nezavisno od našega promišljanja. Istina se traži i shvaća pitanjem, ona je ono što može izdržati svako pitanje. Istina se ne treba bojati nikakva pitanja. Čovjek koji traži istinu, koji pita, zna da je još ne posjeduje, ili je ne posjeduje sasvim. Dobit će je možda kao odgovor na svoje pitanje. Susret s čovjekom koji također pita dobro mu je došao, jer se istina radije otkriva u dijalogu. (Vjekoslav Bajsić)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.